Шофиране на дълги светлини в гъста мъгла

Мъглата намалява и сцеплението между пътното платно и гумите

Заради гъстата мъгла, която от дни тормози шофьорите у нас, пътни полицаи отправят съвети към водачите, седнали зад волана в лошото време.
Шофьорите да карат най-малко на 15 метра разстояние от колата пред тях, за да избегнат катастрофа, препоръчва пред "24 часа" главен инспектор Красимир Костов.
Вторият негов съвет за безпроблемно шофиране включва и скорост поне с 10 километра по-малка от тази, която е разрешена, и самите водачи смятат за безопасна. Скоростта обаче се определя най-вече от гъстотата на мъглата. Може да се наложи да карате и с 10 км/ч заради лошата видимост.
Като карате в мъгла, почивайте по-често. Не само очите на шофьора се уморяват, а е доказано, че в такова време се повишава кръвното налягане.
При движение в мъгла е задължително да следите линията в края на платното. В случай че тя е изтрита, се ориентирайте по осовата линия, е другият съвет към шофьорите.
В мъглата шофьорът лесно може да се изгуби или да подмине мястото, към което се е запътил. Затова накарайте спътника до вас, ако има такъв, да отвори прозореца и да ви ориентира.
При каране в такива условия стъклата се опушват и зацапват за секунди. Ако ви се наложи да спрете по време на движение, го направете възможно най-далеч от пътното платно.
Регулирайте фаровете на автомобила. Допуска се и каране на дълги светлини в гъстата мъгла.
Мъглата намалява и сцеплението между пътното платно и гумите. Така че, трябва да използвате спирачките като при дъжд.