Най-смъртоносните вируси на планетата изглеждат красиво? (СНИМКИ)

Вирусите обикновено биват представени като ужасяващи, грозновати мехури, които само чакат сгоден момент да се настанят в тялото ви.

През призмата на Люк Джерам обаче нещата не изглеждат точно така. Вирусите реално нямат цвят - те са по-малки от дължината на вълната на светлината в нейния видим спектър - и изглеждат като едва забележими петънца, когато се гледат под микроскоп. Следователно, полето за интерпретация на това как да бъдат представени, е доста широко.
От 2004 г. насам, Джерам превръща вируси и други патогени в забележителни стъклени скулптури, които са също толкова зловещи, колкото и красиви.

Творенията му са част от поредицата "Glass Microbiology" или "Стъклена микробиология"  и представляват портрети на някои от най-страховитите и смъртоносни микрогадинки, познати на човечеството, от ХИВ до малария.
Естествено, част от работата на Люк включва и известна доза лична интерпретация, все пак вирусите са пресъздадени в размери над един милион пъти по-големи от реалните им, и, според New York Times, някои от чертите им са преувеличени, за да изглеждат по-внушителни.
И все пак, за да си осигури колкото се може повече достоверност, в творенията си, Джерам се консултира с вирусолог, преди да реализира идеите си окончателно. След като скиците му биват проверени, финалният дизайн бива изпратен на професионален духач на стъкло, който създава скулптурите. Всеки дизайн е реализиран в пет модела, които биват комбинирани с други вируси и изложени в тази или онази точка на света.