Как тялото ни се бори с вирусите?

Когато те навлязат в тялото на човек, започват да нападат клетките ни, като започват да се възпроизвеждат

Вирусите са инфекциозни микроорганизми, които имат нужда от жив домакин-приемник, за да оцеляват и да се размножават.

Когато те навлязат в тялото на човек, започват да нападат клетките ни, като започват да се възпроизвеждат, съобщава BBC.

Когато телата ни са подложени на атака от вирусна инфекция, те стартират сложна отбаранителна система, известна като "имунен отговор". Нашата имунна система е проектирана да разпознава клетките, които изграждат телата ни и да отблъскват чужди нашественици, като вирусите например.

Те правят това с помощта на огромна армия от защитни клетки, които се състоят от различни видове бели кръвни телца.

Тялото ни произвежда по около един милиард от тях всеки ден в костният ни мозък.

Белите кръвни телца, наречени макрофаги, унищожават микробите, веднага след като ги открие. Въпреки това, ако все пак ни хване вирусна инфекция, тялото ни отвръща на удара с по-мощна защита на белите кръвни телца, наречени T и В лимфоцити.

Те се свързват с вируса, за да спрат репликацията му.

След като вируса е изчистен, малък брой от тези Т и В клетки запомнят как точно са унищожили вируса, за да ни предпазат от повторната му поява, но без да атакуват собствените си клетки.

Защо се разболяваме отново?

Много от вирусите, подобни на тези, които причиняват грип, много бързо мутират. За това спомага и предаването на вируса от един човек на друг.

Ето защо, новите мутирали щамове непрекъснато се развиват, като нашата имунна система ги разпознава все по-трудно.

Грипният вирус има предимството, че може да зарази не само хора, но и птици, свине. Щамовете претърпяват мутации при предаването от вид на вид и това ги прави трудно разпознаваеми за нашата имунна система.

Дали ще се намери лек за обикновената настинка?

Има известни постижения при създаването на антивирусно лекарство, което може да убива множество вируси, по същия начин, както антибиотиците убиват различни видове бактерии.

В момента, антивирусни лекарства са създадени за специфични заболявания като HIV и Хепатит. Учени от Масачузетския технологичен институт провеждат тестове за лечение едновременно на 15 различни вируса, но за момента тестовете се извършват само върху човешка тъкан и лабораторни мишки.

Предполага се, че тестовете ще започнат да се извършват и върху хора. Изследванията продължават.