Колко мазнини сме натрупали по празниците?

И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир, но все пак можем да разберем приблизително колко сме натрупали около Коледа

Повечето хора определят състоянието на своето тяло по теглото си.

Но с възрастта композицията на организма се променя: мускулната тъкан постепенно се заменя с мастна. Ако човек не се занимава с упражнения за укрепване на мускулите, те намаляват и започват да се натрупват мазнини.
Това е особено валидно за жените. Тегленето не може да бъде убедителен показател за здраве и красота. Необходим е по-точен “инструмент”.
Много хора прибягват до разпространените таблици за съотношението между ръста и теглото. Но специалистите по спортна медицина подчертават, че тези показатели не дават пълна информация, тъй като трябва да се отчита и типа телосложение.
Вече се появиха и таблици, отчитащи типа телосложение: крехко, средно, едро. При един и същи ръст се получава разлика от 5-6 килограма. Но и те не са достатъчно обективни. За да се определи количеството излишни мазнини, трябва да се пресметне съдържанието на мазнини в общата композиция на тялото.
Определено количество мазнини са жизнено необходими за нормалното функциониране на организма – от 12 до 15% от общата маса на тялото. Мазнините, натрупани над тази норма, вредят на здравето и разбира се развалят фигурата. Процентът на мазнините се оценява по следния начин: 10-20% - отлично, 20-25% - добре, 25-30% допустимо, 30-35% - доста, 40% и повече – коментарите са излишни. За мъжете показателите са малко по-ниски поради структурата на тялото на техния пол.
Съществуват два елементарни начини за изчисляване на концентрацията на мазнините:
1. С шивашки метър
Измерваме с помощта на шивашкия метър обиколката на талията (малко над пъпа) и бедрата (в най-широката им част). Съотношението на тези две “рискови зони” е точен показател за състоянието на тялото. Разбира се, ако съотношението се увеличава, мазнините са натрупват, ако то намалява – мазнините се губят.

Разделете ширината на талията на ширината на бедрата Колкото и да е индивидуална конструкцията на тялото, полученото число не трябва да надвишава 0,8. В противен случай вие сериозно трябва да се замислите за намаляване на мазнините.

2. Чрез т.нар. “защипване” на кожата

Защипете с палеца и показалеца гънка кожа в задната част на рамото (малко по-високо от мишниците). Пуснете кожата, но не променяйте положението на пръстите. Разстоянието между тях трябва да се измери с линия и така ще получите дебелината на гънката. Ако тя е повече от 2,5 см., значи под кожата има излишни мазнини. Време е да вземете мерки.
И все пак няма по-точен и правдив метод от заставането пред огледалото.

 Източник:здраве.bg