Учени: Мазнините са полезни за здравето

Животът

05-11-2013, 13:03

Снимка:

Интернет

Автор:

Елин Андреев

Всичко от Автора

Ново изследване доказва, че богатото на мазнини хранене не е вредно за здравето

Дълго време се смяташе, че храненето, богато на мазнини, е опасно за здравето и най-вече за артериите на човека. Във връзка с това на много пациенти дълги години са предписвани нужните лекарства, известни като статини, които намаляват нивото на холестерина в кръвта. Напоследък обаче нови изследвания развенчават този мит, като сред медицинската общност се налага мнението, че насищането с мазнини не влияе неблагоприятно на здравото сърце.

Според кардиолога Асим Малхотра, цитиран от Дейли Мейл, препоръката едва 30 на сто от дневния прием на калории да е съставен от мазнини не е правилна и въпреки нея през последните години се наблюдава рязко увеличение на броя на сърдечно-съдовите заболявания. През 70-те години на миналия век беше утвърдена правопропорционална връзка между количеството приемани мазнини, холестерина в кръвта и нивото на кръвното налягане. Това обаче, според най-новите изследвания не е най-точната връзка между тях. Нещо повече, съгласно някои проучвания мазнините защитават съдовете и сърцето. Според проведен експеримент, хора, чийто дневен порцион е съставен от 90 процента мазнини са смъкнали повече килограми от тези, които са се хранили с 90 на сто белтъчини или въглехидрати.

Според най-новите проучвания основния виновник за сърдечно-съдовите заболявания, що се отнася до храната, са захарта и рафинираните въглехидрати. От Шведския съвет по технология на здравеопазването дори признават – увеличаването на приема на мазнини подобрява нивата на кръвната захар и на добрия холестерин в кръвта. Единственото условие тук е, че ако тези мазнини се смесват със захари, което често се случва при обработените продукти, тогава започват проблемите със здравето.