Рискован ли е пилингът на лицето

Химическият пилинг е лечебен метод, при който се използват вещества, които причиняват контролирано разрушаване на кожата на различно ниво.

По този начин се стимулира подновяване на повърхностните и дълбоките структурни елементи на кожата. Пилингът безспорно е едно от най-добре действащите средства за отстраняване на тъмни петна. Използва се в комбинация с различни избелващи средства, най-вече от групата на хидрохиноните, ретиноидите и/или коджиковата киселина. Лечебната схема включва серия от пилингови процедури, като след всеки пилинг се прилагат депигментиращи серуми и кремове, които подпомагат изсветляването на кожата. Когато говорим за грижа и красота не бива да пропускаме и природните продукти, които помагат в това да сме здрави и красиви. Тъй като е време да подготвим кожата си за слънчевите бани, премахвайки мъртвите клетки по кожата на лицето и тялото, няма нищо по-хубаво от това да си направим сами пилинг за тяло.
Домашна рецепта за пилинг - необходимите продукти са кафе, което е предварително смляно, зехтин и мед. Ако ще правите пилинг на лицето ще са необходими: 1 чаена лъжичка кафе, 1 лъжичка мед, 2 лъжички зехтин.
За премахване на пигментни петна най-често се използва разтвор на Йеснер, гликолова или пирувикова киселина. Това са слаби или средни по сила процедури, които могат да се повтарят в интервал от 10 до 20 дни в зависимост от силата на киселината и дълбочината на пигментацията. Задължително през целия лечебен период върху лицето се нанасят слънцезащитни кремове, иначе тъмните петна ще се появят отново. Зимата е най-благоприятното време от годината за прилагане на подобен вид процедури. Кожният лекар преценява типа кожа, разпространението и дълбочината на пигментациите и след това съставя индивидуална схема на лечение. Резултатът не се вижда веднага - необходими са поне две процедури, за да се забележи изсветляване на пигментациите.
Проблемът се появява при пациенти с наличие на тъмни петна и брадавици по лицето.

Брадавиците се причиняват от инфекция с папиломни вируси и в повечето случаи се налага да се отстранят и едва тогава да се направи пилинг. Разбира се, крайният резултат зависи както от броя на брадавиците, така и от техния вид. При единични брадавици може да се използва лазер, електрокоагулатор, течен азот или силен разтвор на трихлороцетна киселина. При множество плоски брадавици пилингът може да се използва за премахването им, но за съжаление, ако е извършен некомпетентно, може да доведе и до другата крайност - увеличаване на броя на брадавиците.
Най-честите усложнения при химичен пилинг включват:
- тъмни петна (при неумело направен силен пилинг и липса на фотозащита);
- белези (при дълбоките пилинги се стига до втория слой на кожата и при лошо направен пилинг или неправилни грижи за възстановяване могат да се получат сериозни белези);
- инфекции (най-често се появява херпес и тогава е необходима бърза реакция с противохерпесни лекарства за 3-5 дни - иначе може да се стигне до тежки усложнения);
- зачервяване на лицето, което продължава много дълго време (повече от 1-3 месеца).
Лазерният пилинг се препоръчва само при повърхностни тъмни петна. Използва се особен вид въгледвуокисен лазер - т.нар. фраксел, който води до отстраняване на най-горните слоеве на епидермиса. При дълбоко разположен пигмент и липса на ефект от химичните пилинги може да се използват и други лазерни процедури. Те най-често са от типа на т.нар. фотоподмладяване и водят до изравняване на тена на лицето, премахване на разширените кръвоносни съдове и подобряване на релефа на кожата. При този тип процедури също е задължително първо да се отстранят брадавиците. Неправилното прилагане на лазерни процедури води до същите усложнения, както и при химическия пилинг.
Източник: 24 часа