Най-недоволни от живота са българите

Направеното през ноември традиционно изследване на Евробарометър на общественото мнение в ЕС сочи, че българите са най-недоволни от живота си в сравнение с всички останали жители на общността и са сред най-големите песимисти, че положението ще се подобри през следващата 2014 г.

Според изследването, две трети от сънародниците ни не харесват начина, по който живеят. Делът на песимистите, които са убедени, че през следващите 12 месеца подобрение няма да има, се е увеличил с 9% спрямо миналата година и е стигнал 66%. Нещо повече, всеки шести българин счита, че положението дори ще се влоши.

На първо място сред проблемите си, българите посочват безработицата, като 95% от анкетираните смятат, че възможностите за намиране на нова работа са нищожни. В това отношение конкурираме по песимизъм дори Гърция, където безработицата е близо два пъти по-висока, отколкото у нас.

Бреме върху домакинствата са също повишаването на ценителошото финансово положение и икономическата ситуация в страната.
Проучването показва, че партиите, парламентът и правителството губят доверието на хората. Те вярват повече на европейските институции.