Българите изпревариха 142 страни по нещастие

Най-доброто от печата

03-12-2013, 06:53

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

39 на сто от гражданите у нас определят живота си като толкова беден,че могат да бъдат определени като "страдащи"

Поредната глобална класация отреди незавидно място на България - за най-страдаща нация в света. Проучването е на международната социологическа агенция "Галъп интернешънъл", правено през юни 2012 г. Българите изпреварват всички останали 142 страни, участвали в изследването.

39 на сто от гражданите у нас определят живота си като толкова беден, че могат да бъдат определени като "страдащи". Те страдат от икономиката, от начина си на живот и други фактори. Макар българите да държат първото място за трета поредна година, социолозите отбелязват, че този път не сме сами на върха - арменците почти ни настигат с 37% "страдащи" граждани. Следват, т.е. в по-завидно състояние са, Камбоджа, Хаити, Унгария, Мадагаскар, Македония, Иран, Сирия и Афганистан.

В класацията има и добра новина - процентът на определящите се като "страдащи" българи всъщност намалява. За 2011 г. делът им е бил 45%. Макар че проучването е отпреди големите протести у нас, социолозите отбелязват: "Лидерите в България започнаха да се изправят срещу последствията от високите нива на страдащите хора в страната през 2013 г. Протестите в цялата страна доведоха до оставката на правителството на Бойко Борисов (център-дясно). Въпреки изборите през май в най-бедната страна в ЕС конфликтите, породени от бедността и корупцията, продължават."

В световен мащаб всеки седми възрастен се поставя в категорията на страдащите. В страните от Южна Азия процентът е най-висок - 24, следват Балканите с 21%. Без изненада с най-нисък процент граждани, определящи се в тази категория, са Исландия, Катар, Швеция, Норвегия, ОАЕ. В тяхната компания има и една африканска страна - Нигерия. Нисък дял страдащи има даже в Либия, което социолозите обясняват с предполагаемия ентусиазъм след падането на Кадафи от власт.