Преподаватели от СУ и учени от БАН - на протест утре в 12 ч. с искане за незабавна оставка на правителството

Ако властта и полицията погазят книгите и знанието, това ще бъде най-уродливата и вандалска проява

Преподаватели от Софийския университет "Св. Климент Охридски" и учени от БАН излизат на протест в сряда от 12 ч. с искане за незабавна оставка на правителството на Пламен Орешарски и разпускане на Народното събрание, пише "Дневник".
Протестът ще започне на на стълбите на Ректората, ще мине през парламента и стената на срама, както преподавателите са нарекли загражденията пред централния вход на НС и ще стигне до "Орлов мост".
В съобщението за акцията преподавателите наричат ситуацията в страната "извънредна" и според тях дневният ред не е определян от обществото, а от ръководствата на политическите партии.
"Това днес кара нас, университетските преподаватели, да обявим своето активно включване в организацията на гражданските протести. Нашето общество повече не може да толерира откази за носене на отговорност от страна на политиците и липсата на публични отговори по скандални политически решения и назначения. То категорично не приема зле обмислени договори за заеми и задкулисни сделки, обричащи ни на икономическа и енергийна зависимост, без възможност за защита на националния интерес.

В последния месец общественото напрежение ескалира вследствие на неадекватното и скандално отношение на властта към студентите и младите хора на България - блъскани, удряни, газени и арестувани от тежко екипираните служители на полицията", пишат още преподавателите.
 Те призовават всеки, който ще се присъедини към протеста, да носи по две-три книги, които да бъдат наредени на земята като линия, която властта и полицията нямат право да пресичат. "Погазването на книгите и знанието ще бъде най-уродливата и вандалска проява, на която е способна една власт, това ще бъде поругаване на духа и оскверняване на обществения договор", пишат преподавателите. Освен това те ще носят баджове с имената и званията им.
"Извън всякаква логика, с оглед на мирния характер на гражданските протести в София са разстановени 10 000 полицаи от страната, извършват се груби нарушения на правата на гражданите при протести, служителите на реда са маскирани и без задължителните по закон идентификационни знаци. Всичко това прекрачва границите на досегашната извънредна ситуация и заявяваме, че това положение повече е нетърпимо!", смятат учените.
Те призовават всички студенти, представителите на Протестната мрежа, синдикалните структури на "Подкрепа" и всички граждани да се присъединят към протеста, като носят и националното знаме.