Европа удари грандиозен шамар на Орешарски

Споразумението с Газпром за "Южен поток" противоречи на законодателството на ЕС

Шумно обявеното точно преди един месец споразумение между българското правителство и Газпром за газопровода „Южен поток“ се превръща в грандиозен гаф на кабинета „Орешарски“. Европейската комисия обяви документът противоречи на законодателството на ЕС.
Двустранните споразумения за изграждането на Газпром-облагодетелстващия газопровод Южен поток - сключени между Русия, България, Сърбия, Унгария, Гърция, Словения, Хърватия и Австрия, са в нарушение на законите на ЕС и трябва да бъдат предоговорени от самото начало.
Клаус-Дитер Борхарт, директор за енергийните пазари в Европейската комисия, е категоричен, че сделките са били в нарушение на правото на ЕС. По думите му тези държави са длъжни да поискат предоговаряне с Русия, за да се приведат междуправителствените споразумения в съответствие с правото на ЕС.
Първо, така наречените европейски правила за собственост върху газопреносната мрежа трябва да бъдат съблюдавани. Това означава, че Газпром, който е едновременно производител и доставчик на газ, не може да притежава едновременно прозводствения лкапацитет и преносната мрежа. Второ, трябва да бъде осигурен равнопоставен достъп на трети страни до тръбата. Не може Газпром да притежава изключителните права на доставчик. Трето, необходимо е да се обърне внимание на структурата на тарифите.
Сега премиерът Пламен Орешарски има три възможни хода:
1. Да поиска предоговаряне на условията на споразумението – интересно е обаче как би реагирала Русия на това.
2. Да подаде оставка.
3. Да обяви официално, че България възнамерява да излезе от ЕС – а какво би се случило тогава, можем лесно да си представим, гледайки събитията в Украйна...