Украйна не подписа Споразумението за асоцииране с ЕС

Президентът на Украйна Виктор Янукович заяви, че страната има намерение да подпише Споразумението за асоцииране с ЕС в „близко бъдеще”

Той отказа да сложи подписа си под договора по време на европейската среща във Вилнюс.
„Потвърждавам намерението на Украйна да подпише Споразумението за асоцииране в близко бъдеще”, заяви Янукович в литовската столица. Той обаче допълни, че Киев има нужда от икономическа и финансова помощ от ЕС, преди да подпише политическото и търговско споразумение. „Европейските ни колеги трябва да предприемат решителни стъпки към Украйна, когато става дума за развитието и реализацията на програмата за финансова и икономическа помощ”, обясни Янукович.
Междувременно, в Украйна продължават протестите срещу решението на правителството да не подпише споразумението, съобщава агенция "Фокус". Днес хиляди украинци оформиха символична човешка верига в опит да обвържат страната си с Европа след отказа на президента Виктор Янукович да подпише споразумението. Демонстрантите развяваха флаговете на Украйна и ЕС и скандираха „Украйна означава Европа”. Демонстрантите се хванаха за ръце, формирайки човешка верига, която тръгва от площад „Независимост” в центъра на Киев в западна посока.
Според организатор на инициативата десетки хиляди хора в редица градове са участвали в символичната верига, която се е извила от центъра на столицата към границата на страната с Полша.