Украйна се отказа от влизането в ЕС

Правителството на Украйна реши да спре подготовката на страната за асоцииране с Европейския съюз

Указ нареди „да бъде спрян процесът по подготовката за подписване на Споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС". Това се отбелязва в текста на документа, публикуван на правителствената страница.
Според министрите преустановяването на процеса за асоцииране с Брюксел е заради необходимостта да се развиват икономическите отношения със страните от бившия Съветски съюз и Русия.

Кабинетът предлага да се създаде тристранна комисия между Русия, ЕС и Украйна по въпросите на търговско- икономическото сътрудничество.
Президентът Виктор Янукович коментира в същото време, че Киев ще продължи по пътя на евроинтеграцията въпреки трудностите. Янукович обясни, че Украйна все още не е толкова близо до приемането на конкретни решения, колкото смятат европейските му колеги.
Същевременно руският президент Владимир Путин категорично отхвърли твърденията, че Москва води агресивна политика срещу интеграцията на Киев с ЕС.

"Не сме против суверенния избор на Украйна, какъвто и да е той. Говорим за нещо съвършено друго. Ако ни кажат, че Украйна влиза в НАТО, тогава реално ще бъдем против, защото приближаването до нашите граници на инфраструктурата на военен блок представлява определена опасност за нас. Икономическото обединяване не носи никаква опасност от гледна точка на отбранителната способност на страната", казва още Путин.