Над 200 нелегални имигранти преминали по вода до Резово и Малко Търново

Бежанската вълна рязко е нараснала през последния месец, коментира кметът на М. Търново Илиян Янчев

Близо 60 имигранти са задържани в района на Резово и Малко Търново през почивните дни. За цялата изминала седмица броят им надвишава 200 души, съобщи БНР.

Според кмета на Малко Търново Илиян Янчев много малка част от нелегално преминалите границата са сирийци. По думите му бежанската вълна рязко е нараснала през последния месец. Нелегалните имигранти преминават границата главно през плитката река Делийска.

"Само за събота и неделя са изпратили два автобуса и в момента в ареста има около 40 души, отново задържани, като почти денонощно са към гората, за да могат да ги пресрещат, но в крайна сметка потокът много се е засилил и не виждам как ще се справят, защото не може. От Стралджа дойде подкрепление - над 50 души от Гранична полиция, едва ли ще стигнат за толкова голяма територия от Резово, около 130 км е трудно да се покрият", предупреди кметът Янчев.

Край Резово през почивните дни също са задържани нелегални чужденци. Те са от Алжир и сапреминали през река Резовска, на 3-4 километра от граничното селище, обясни кметът на Резово Георги Чавдаров.

"Де факто в селото няма никакъв контакт, защото граничните ги хващат, качват ги в джиповете, закарват ги в районното управление и оттам ги натоварват на колите, до колкото знам за Малко Търново, Харманли.

Положението не е много розово. Не е нормално всеки ден по 20-30 човека да се прехвърлят. Сега идеята е изобщо да не се допускат да преминат реката. Още докато са на отсрещния бряг, по някакъв начин да ги сплашват, за да си останат", разказа кметът на Малко Търново. 

Миналата седмица в района на Резово и Малко Търново са командировани близо 60 гранични полицаи . След 24-часов престой в стари гранични застави нелегалните имигранти, задържани в района, се транспортират до бежански център.

източник: 24 часа