Още една вълна бежанци от Сирия ще залее страната до нова година

Намеса на Иран и Русия пречат за сваляне на властта, смята говорителят на Сирийската свободна армия

Още една голяма вълна от бежанци от окървавената Сирия се очаква да залее страната и Европа до края на настоящата година. Това прогнозира говорителят на Сирийската свободна армия - Осама Башир.

За Burgasutre той сподели още, че най-вероятно следващият бум от бежанци ще достигне огромни размери. "В момента броят на напускащите всеки ден страната надхвърля 6000 души. Нарастващата паника се дължи на предстоящия кървъв сблъсък в планината Ал Каламон, на 40 км от Дамаск", каза още Башир. 

По думите му от 40 хиляди войници, които са вече в планината, поне половината са пряко свързани с Хизбула, с Иран или Ирак. Относно напрежението, което се създаваше по изкуствен път в столицата през последните седмици, Осама Башир е спокоен, че до расистки прояви няма и не бива да се стига.

"Има много българи, които имат желание да съдействат или поне със сигурност се отнасят толератно към проблема с бежанците. Никой не иска да изостави родината си и да живее далеч от своите близки, но в Сирия вече няма семейство, което да не е изгубило поне един член от семейството си в тази война", каза още говорителят. 

Според него правителството на Башар Ал Асад ще падне тогава, когато Русия и Иран решат. Той определя ситуацията в страната като силно повлияна от тези две държави.