"Първа заварка" и заем от „Газпром” за "Южен поток" и в Сърбия

Символична заварка на първия шев на тръбата от сръбския участък на газопровода "Южен поток" вече е факт. По подобие на провелата се преди повече от три седмици церемония край българските села Пишурка и Расово, работата на заварчиците беше наблюдавана в двореца "Сърбия" в Белград от президента и премиера на страната Томислав Николич и Ивица Дачич, от руския и от сръбския министри на енергетиката Александър Новак и Зорана Михайлович, както и от председателя на управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер и генералния директор на "Сърбиягаз" Душан Баятович.

Подписани са документ за одобряване на кредит от страна на "Газпром" за партньора й "Сърбиягаз" и договор за транзитиране на количествата през сръбска територия. Обектът се определя като обществено значим.

Алексей Милер е категоричен, че сръбският участък е най-важната част от целия проект "Южен поток", тъй като Сърбия става център за съхранение и разпределение на газа в Европа, предаде РИА Новости. По думите на Милер проектът завинаги ликвидира транзитните рискове и осигурява надеждни доставки на газ за потребителите както в Сърбия, така и в Европа. Той допълни, че преките инвестиции в сръбския участък на газопровода се оценяват на 1.5 млрд. евро, независимо че коментираната досега прогнозна стойност на трасето бе 1.9 млрд. евро. Според шефа на „Газпром” проектът ще бъде мощен стимул за икономическото развитие не само на Сърбия, но и на целия регион.

За строежа на сръбския участък е одобрено новосадското предприятие "Саут стрийм".

"Южен поток" ще съедини по дъното на Черно море най-богатите находища на руски газ с основните пазари в югоизточна Европа, казва Владимир Путин в разпространено от пресслужбата на Кремъл приветствие.

"Южен поток" ще влиза на сръбска територия край Зайчар и ще излиза към Унгария край Бачки бряг.