Делян Добрев: Цената за "Южен поток" се повиши мистериозно с милиони евро

Една цена се определя при провеждането на прозрачни конкурси, които обаче няма да се случат

"Докато ГЕРБ беше на власт подкрепяхме проекта "Южен поток", но след миналата седмица останаха много въпроси, на които не намираме отговор", това заяви в предаване по бТВ бившият икономически министър Делян Добрев.

По думите на Добрев има два важни въпроса, първият, е свързан с цената на тока и как са гарантирани приходите на НЕК, и втория, как са гарантирани приходите от липсващите 90 км., които отпаднаха при изграждането.

"Не знам как така за няколко часа в кабинета на Пламен Орешарски цената на проекта се повиши със стоцици милиони евро", каза още Добрев, като добави, че една цена се определя при провеждането на прозрачни конкурси, които обаче няма да се случат, защото процедурата е обявена за следващия петък.

Червеният депутат Таско Ерменков отговори на Добрев, като посочи, че след като е паднал Големият Шлем, сега вече говорим за проекти от национален интерес, какъвто е и "Южен поток". Ерменков добави, че има няколко предимства, които са в интерес на България - На първо място, че ако преди  се говореше за 8% лихва по заема, който ще вземем, сега той е свален на 4.%. Преди се говореше, че той ще се изплаща 15 г. , без да има никакъв дивидент за България, сега това е предоговорено и заемът ще бъде  изплащан 22 г, а 20% от дивидента ще бъде за българската част. Освен това е бил договорен  5-годишен гратисен период по заема, което ще бъде за сметка на приходите от проекта, а България няма да похарчи нито един лев от държавния бюджет.

Най-важното според Ерменков е, че България се превръща в един център на газовия пазар, тъй като става един вход на газоподаването на Балканите.

Добрев, на свой ред, отрече да е имало договорена лихва от 8% върху заема. Смущаващото според него е, че не се знае от къде ще дойде този заем. Делян Добрев подчерта, че проектът, според техните сметки, ще ни струва 4.1 млрд. евро, което сериозно се разминава с обявените 3.2 млрд. цена за газопровода. Лихвата, която ще платим също ще е по-голяма от тази, която и била заложена при управлението на ГЕРБ.