През 2020 Слънцето залязва?

Слънцето «заспива» за първи път от 300 години насам

Това което озадавача астрономите – защо редовният реактивен поток във вътрешността на Слънцето, който е трябвало да започне през 2008 и 2009 година, все още не започва? Явно не ни очаква глобално и страшно затопляне след като Слънцето «ще заспи»...

Слънцето се намира на прага на първия си период на заспиване, което не се е случвало от времето на Малкия ледников период - в началото на 1700-тната година, пише sanovnik.bg. Слънцето преминава през редовен цикъл на активност, кулминацията на който достига на всеки единадесет години. По време на неговите най-бурните периоди изригват големи магнитни бури.

Силата на магнитното поле в слънчевите петна обаче засега остава много по-слаба, и вместо да се покачва, дори постепенно намаляване. Ако тази тенденция продължи, Слънцето ще бъде напълно лишено от своите слънчеви петна през 2020 година. Когато това се е случило в далечното минало, са последвали ледени зими в Европа и Америка, наречени Малкият ледников период.

Но според експертите съществуват само осем процента вероятност да се върнем в условията на Малкия ледников период през следващите четиридесет години. Възможно е глобалното затопляне да бъде забавено, но според проучванията на някои специалисти, то дори може да победи възможността на Слънцето да се охлажда.