Дрогата на кокаиновия кораб била в непромокаема опаковка

Това според пом. капитанът Румен Денев означава, че е била натоварена в открито море

3-те тона кокаин на борда на кораба "Св. Николай" били в непромокаема опаковка, от което личало, че пратката е пригодена за вода, за да бъде изтеглена на борда с въжета.

Това разказа вчера пред "24 часа" Румен Денев, пом.-капитанът на придобилия печална слава плавателен съд, чиито екипаж бе арестуван на 13 август м.г. в Кадис, Испания.

“При всички случаи е била натоварена в открито море край бреговете на Бразилия, а не край Африка”, допълва Денев. Как е станало прехвърлянето  на борда, не знаел.

Според него прехвърлянето отнемало 20-ина минути и не било нужно всички да са посветени в претоварването. Самият той не е знаел за опасния товар.

Помощник-капитанът вече е в родния си Бургас и се опитва да подреди пъзела около задържането му в Испания.

56-годишният мъж се прибра у дома преди дни след 1 г. и 2 месеца изгнание в мадридски затвор. Въпреки дългото време зад решетките твърди, че има много обстоятелства, на които не е могъл да намери отговор. Те обаче били важни, за да хвърлят светлина на процеса с арестувания наш кораб, чиито собственик е друг бургазлия - Дойчин Дойчев.

Според кап. Денев най-голямата загадка се криела във времето между задържането на
екипажа и връщането му на кораба в трюмовете с кокаиновата пратка.

“Това е цял ден. Като ни арестуваха, не ни показаха кокаина. Видяхме го на следващия ден, след като преспахме в карцера. Това е доста време и много неща може да се случат, като имате предвид, че това количество кокаин се товари за час най-много”, твърди Денев.

Не обвинява никого, но не изключва, че българите може да са били натопени да поемат вината за задържана чужда пратка. Въздържа се обаче да изкаже на глас версията си. 
“Това са само предположения, ще говоря в съда само това, което съм видял”, категоричен е Денев. В същото време не отрича, че корабът е превозвал дрога.