Ще можем да се лекуваме навсякъде в Европейския съюз

Директивата влиза в сила от 25 октомври

 От 25 октомври пациентите ще могат свободно да се лекуват в държавите от Европейски съюз.

Директива 2011/24/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 9 март 2011 г. за упражняване на правата на пациентите при трансгранично здравно обслужване влиза в сила от 25 октомври тази година, заявиха от НЗОК.

Директивата предвижда въвеждането на обща рамка, за да изясни правата на пациентите по отношение на достъпа до трансгранично здравно обслужване; гарантира безопасността, качеството и ефективността на здравното обслужване, което ще получат в друга държава-членка на ЕС; насърчи сътрудничеството между държавите-членки по здравните въпроси. Директивата не се отнася за дългосрочните грижи, трансплантацията на органи и публичните програми за ваксинация.

Държавата-членка по мястото на лечение ще организира и осигурява здравното обслужване. Тя е отговорна за гарантиране на качеството и безопасността на предоставеното здравно обслужване чрез прилагането на контролни механизми. Тя отговаря и за защитата на личните данни, и прилагането на принципа за равно третиране на пациенти, които не са граждани на страната.