Столична община е изразходвала допълнително около 150 000 лева заради центровете за бежанци

Йорданка Фандъкова ще настоява държавата да предложи ясен механизъм за финансиране на общините, които търпят допълнителни разходи, във връзка с настаняването на бежанците и концентрацията им

„До този момент сме изразходвали средства за поставяне на допълнително осветление, видеонаблюдение и допълнително сметосъбиране, с обща стойност около 150 хил. лв.”, каза столичния кмет  Йорданка Фандъкова.

Тези разходи са направени за районите около центъра, както и за кварталите „Овча Купел” и „Враждебна”.

 „Когато бежанците получат статут, имат няколко варианта – някои ще заминат в други европейски страни, други ще си намерят квартира, работа и ще са като всички останали софиянци. Очакваме хора, които са притеснени, да се влеят в групата на хора, които остават без дом през зимата. Натискът към София е чувствителен. Не можем да кажем - какъв е произходът на хората. Очакваме да има повече нуждаещи се и затова се подготвяме”, каза още столичният кмет, по повод разкриването на втори кризисен център за настаняване на бездомни в столицата.

По думите й, няма промяна в броя на бежанците в София - и трите центъра за настаняване на бежанци са с надвишен капацитет.