Бежанци или терористи пуснахме у нас? Някой да каже!

Дадохме ли подслон на членове на "Ал Кайда"? Сирия си иска бежанците обратно

Сирия гъмжи от терористи. "Лоши хора" от 83 държави живеят на територията на размирната страна. Част от терористите в Сирия са дошли с френска, английска и американска подкрепа, заяви в Пловдив Ахмед Дауа, председател на държавната телеграфна агенция в арабската страна. По думите му част от тях са от азиатски произход, с френско, английско, холандско, афганистанско, пакистанско или друго гражданство. Имало много терористи и от Саудитска Арабия, Катар, Турция, Тунис, Либия и Египет.

Близо 7000 сирийски бежанци търсят подслон в България

Междувременно израелци твърдят, че Сирия се е превърнала в лагер за обучение на "Ал Кайда". Част от терористите вече са у нас и се представят за бежанци, каза преди дни експертът по сигурност Иван Бояджиев. Някои от дошлите сирийци говорят с арабски акцент. В арабските говори обаче има разлика в акцентите. А тези "сирийци" с йордански акцент са членове на "Ал Кайда", категоричен бе спецът по сигурността.   

Според Ахмед Дауа терористите, а не сирийската държава са виновни за бежанската вълна

"Подкрепяни са от Саудитска Арабия, Турция и други държави. Те ги изпращат да нахлуват в мирни градове и квартали, там където няма армия и вършат клане и престъпления срещу мирни сирийци. Това беше манипулация от държавите, които водят война със Сирия, за да накарат тези хора да напуснат домовете си. Това да води до човешка драма и международен натиск върху сирийската държава", каза Дауа. По думите му терористите нападат и атакуват свещени и религиозни места, джамии, църкви, исторически и културни обекти. Целта била разрушаването на сирийската държава.

Председателят на телеграфната агенция призова всички бежанци да се завърнат в Сирия. Държавата е готова да поеме отговорност за тяхното убежище, храна, лекарства и грижа. Гарантираме на 100% сигурността и човешките условия, в които ще бъдат приети, каза Дауа. Сирия ще покрие всички разходи на хората, които са напуснали горещите точки.

Европейски и американски медии налагат затъмнение

Според председателя на телеграфната агенция чуждите медии в Сирия прилагат двоен стандарт. По мнението на Ахмед Дауа "Ал-Джазира", "Ал-Арабия" и "Франс 24" са излъчвали случващото се по обратен начин. "Показваха най-малкото, което се извършва в държавата, и наложиха пълно затъмнение на това, което правят терористите на сирийска територия. Част от европейските държави и американските щати наложиха ембарго върху част от сирийските медии да не могат да отразяват истинските събития и да ги гледа светът. И блокираха предаванията чрез спътници. Блокираха интернет сайт на агенцията ни", коментира Дауа.