20 хил. бежанци прииждат към България по суша и море

Най-доброто от печата

10-10-2013, 07:29

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

МВР предупреждава, че скоро ситуацията ще излезе от контрол. Четирима са задържани заради съмнения за връзки с терористични групировки

Ситуацията с бежанците у нас ескалира, съвсем скоро може да прерасне в хуманитарна криза и да се наложи да се вземат извънредни мерки. Това стана ясно от изявленията на вътрешния министър Цветлин Йовчев пред депутатите от вътрешната комисия. МВР очаква 20 000 бежанци от Сирия до пролетта на следващата година, ако се запази тенденцията за непрекъснато нарастване на нелегално влизащите в България от Турция. До края на годината броят на бежанците ще достигне 13 хил. души, а през първите 3-4 месеца на 2014 г. ще влязат още 7-8 хил. души. Най-песимистичните прогнози на МВР са за 40 000 души, а най-оптимистичните бяха за 6000.

Само вчера на българо-турската граница бяха хванати 121 души. Нова тенденция е трафикантите да се опитват да прекарват хора и по море. Край нос Калиакра беше задържан кораб на двама турци, които превозвали незаконно 24-ма афганистанци. От тях 13 са мъже, 5 - жени, и 6 - деца. 

"Положението в България е изключително сериозно и са необходими извънредни мерки. Не може да се очаква бързо разрешение на този проблем, а прогнозата е потокът от бежанци да продължи", коментира Йовчев, който се върна от заседание на съвета по правосъдие и вътрешен ред в Люксембург. Там той е получил уверението от еврокомисаря Сесилия Малмстрьом, че България ще бъде подпомогната финансово от еврофондовете за бежанци, но не е ясно с каква сума. Две от службите на съюза - EASO и ФРОНТЕКС, ще изпратят допълнителни експерти и автомобили за подсилване на границата с Турция. Според вътрешния министър се очакват още 4 млн. бежанци да напуснат Сирия. В момента те са близо 2 млн. и са разположени в съседните страни, където вече има напрежение.

Йовчев посочи, че България е близо до точката на насищане, след което няма да може да управлява ситуацията. Той съобщи, че има разработен вариант за изграждане на заграждения по границата с Турция, но те ще бъдат само на места, където има пресечена местност и лошо покритие на видеонаблюдението. 

Вътрешният министър отново припомни, че се създава организация да бъдат съкратени сроковете на бюрократичните процедури, така че търсещите убежище да минават през тях в рамките на месец. Той отхвърли твърденията за повишаване на нивото на престъпност около местата за настаняване. "Самите бежанци не водят до повишаване на престъпността, самите те не извършват престъпления", изтъкна той. Въпреки това е засилено полицейското присъствие, а охраната на разкритите нови места за настаняване на бежанци е поета изцяло от МВР. 

Като предизвикателство за справяне със ситуацията министърът посочи ограничения брой на местата за настаняване. В момента капацитетът на домовете на Държавната агенция за бежанците е надвишен с 310 души. При наличие на условия за 2350 души в тях има настанени 2660 чужди граждани. Общо капацитетът за настаняване в териториалните поделения на Държавната агенция за бежанците и в специализираните домове на МВР е 3350 лица. Той е надхвърлен със 137 места. До един месец се очаква да бъдат отворени още 1500 места за бежанци. Те ще са в бившите казарми в Харманли и Момчилград, които се подготвят да посрещнат по-голям наплив, обясни и председателят на агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев. 

Вътрешният министър призна също, че в момента националната програма за интегрирането на бежанците не работи и ще трябва да се пише нова. "Тя е останала само на хартия. Трябва да се разработят програми и да се търси еврофинансиране", каза още Йовчев. За целта ще бъде създадена работна група с участието на неправителствени организации. Той обаче уточни, че нито една държава не се е справила напълно с интегрирането на бежанците. "При всички положения кризата с бежанците ще се отрази на бюджета. Направихме много, за да потърсим вътрешни резерви. Ще започнем да икономисваме по 26 000 литра гориво на месец. Ще бъде тежко, но мисля, че ще се справим с бюджета", обясни министърът. 

Четирима са задържаните чужденци заради съмнения, че са рискови по отношение на тероризъм. Те трябвало да бъдат експулсирани, но било трудно поради липсата на посолства или несъгласие на дипломатите техни граждани да бъдат връщани, обясниха от дирекция "Миграция". 

СТАТИСТИКА
Според данни на Агенцията за бежанците на ООН (ВКБООН) за броя на бежанците (включително очакващите регистрация) в приемните страни към 20 септември Турция е приела 492 687 бежанци, Ливан - 748 608, Йордания - 531 768, Ирак - 190 857, Египет - 124 373, Мароко, Алжир и Либия - 14 289 (регистрирани). От началото на конфликта през 2011 г. досега са подадени 52 037 бежански молби в ЕС и неговите най-близки съседи (Швейцария и Норвегия). Германия е приела 14 842 бежанци, Швеция - 14 083, което показва, че тези две държави разглеждат 59% от подадените бежански молби от сирийци.