Кои храни са полезни храни за детето

И вашият тийнейджър ли е от децата, които хапват повече бургери, пуканки и чипс, отколкото плодове и зеленчуци?

А знаете ли, че нездравословното хранене през пубертета забавя развитието и води до напълнявате в детска възраст?
Ето няколко витаминозни и полезни за периода на пубертет храни.

Въпросът за началото и края на пубертета е спорен. Смята се, че този труден за децата период варира между 10 и 17-годишна възраст, като продължителността е строго индивидуална. А днес за тийнейджърите е характерна т.нар. акселерация – състояние на ускорено полово съзряване и физическо развитие (бързо наддаване на тегло и нарастване във височина).

И именно заради всичките бушуващи хормони и акселерацията, която може да доведе до физическо изтощение на организма, отслабване на имунитета и други здравословни неразположения, децата се нуждаят от богати на витамини (особено витамин С, витамин В, витамин Е, фолиева киселина, калций) храни. 

За тийнейджърите е необходим добре балансиран хранителен режим, който да включва приемането на повече крехко и чисто месо, риба, бобови култури, млечни продукти, пълнозърнести храни и разбира се – много плодове и зеленчуци.Колбасите и тлъстите меса по-скоро вредят на децата, тъй като задръстват организма с мазнини, които той не може да обработи.

Тийнейджърите имат по-голяма нужда и от белтъчини, минерални вещества и желязо заради бързото нарастване на мускулната маса и бързите хормоналните изменения.

Важно е още в ранна възраст да създадете навик у детето да се храни здравословно, което ще го предпази в бъдеще от хранителни разстройства, най-честите от които са анорексия и булимия, преяждане, затлъстяване, водещо до предприемане на нездравословни диети, както и сърдечни проблеми и диабет.