Децата в големия град

Животът

07-10-2013, 16:25

Снимка:

Интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Как да защитите малчуганите си от заобикалящата ги среда?

Замисляли ли сте как живее вашия малчуган в големия град? Днешното поколение се ражда и расте в асфалтови пространства, сред газовете на хиляди автомобили без контакт с природата – среда, която е много по-замърсена от тази на вашето собствено детство. И това неминуемо се отразява на здравето на малките същества. 

Какво трябва да знаете вие като родители, за да ги предпазите максимално?

Животът в големия град има несъмнени преимущества. В него вашето дете има по-големи възможности да развие своите способности и да получи по-добро бъдеще. От малко то свиква лесно да се приспособява към нова среда и да общува с околните.
Не така положително обаче се отразява градската среда върху детското здраве. През първите три години от живота на малкото същество се изгражда неговата имунна система и то е много по-чувствително към условията на обкръжаващата среда от нас, възрастните. 
Малките обитатели на големия град, меко казано, не дишат най-чистия въздух на света. Стотиците хиляди коли, димът и индустриалното производство са причина в атмосферата да витаят безброй токсини и прахови частици, а заради липсата на растителност замърсителите много бавно се неутрализират.

Как да ги защитите?

Планирайте маршрутите си в страни от големите булеварди. Само на 50-на метра от оживените пътища концентрацията на автомобилни газове намалява с няколко пъти. Имайте предвид, че вредните вещества се натрупват в приземния слой на въздуха, на височина не повече от 80-100 см. Затова изберете висока детска количка или още по-добре – носете вашето мъниче в слинг.

Опасностите дебнат не само по улиците. За съжаление въздухът у дома е 2 до 10 пъти по-замърсен от външния. Причина за това са синтетичните материали в бита, плесените и използването на газови котлони. За да се избавите от домашното замърсяване проветрявайте често, използвайте йонизатор за въздух и отглеждайте пречистващи въздуха растения. Такива са например азалията, бегонията, папратите и японската аукуба. 

Почиствайте дома всеки ден, за да се отървете от акарите. Те се спотайват в домашния прах и макар невидими с просто око, стават причина за алергични реакции при малките деца, обостряне на бронхиалната астма и дерматитите. Най-добре е в детската стая изобщо да няма килим, тежки завеси, тапицирани мебели и други любими места за тези миниатюрни насекоми.

Децата се нуждаят от ежедневна разходка на „чиста територия”, далеч от суматохата и замърсения въздух. Не се притеснявайте да ги извеждате в парка, дори и в студените зимни дни. замърсеният стаен въздух е много по-опасен за тяхното здраве от ниските температури.

През летните месеци изпращайте малчугана на лагер или при роднини в някое тихо и спокойно място. Това време прекарано в игри сред природата, ще бъде достатъчно, детският организъм да се освободи от натрупаните през зимата вредни вещества. Ако нямате възможност, правете редовно съботно-неделни излети извън града.