Парите за тротоарите на Пловдив скараха старейшините (+)

Мисия Пловдив

03-10-2013, 10:50

Снимка:

plovdiv.utre.bg, архив

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Гласуват 2,5 млн. лева за нови тротоари

Обвинения и остри думи "летяха" в залата на Общински съвет

Бурен дебат в Общински съвет предизвика искането на 2,5 млн. лева за тротоарите на Пловдив. Съветниците възроптаха, че предложението е вкарано в извънреден ред и не са посочени конкретни обекти. Мотивите са твърде кратки, едва десетина реда, а исканата сума - прекалено голяма, аргументираха се недоволните.

Първи критики изказа Георги Търновалийски от БСП. Защо точката влиза извънредно в момент, когато общинският бюджет за догодина трябва вече да е готов, попита той и посочи, че предложението няма финансова обосновка, а един кв. метър от новата настилка излиза около 60 лева. Той призова кмета Иван Тотев предложението да се оттегли за следваща сесия.

Слави Георгиев от НИЕ пък изтъкна, че не се посочват конкретни обекти, където ще се вложат средствата. Редно е предложението първо да мине през комисии, за да се уточни кои улици и тротоари ще се ремонтират, кои от тях са най-спешни, каква настилка ще се положи и на каква площ. Няма как да отпуснем над 2 милиона лева за 20 реда обосновка, изтъкна той.

Дани Каназирева също погна предложението. Тя първо атакува кмета Тотев, че показва неуважение към съветниците, цъкайки на телефона си докато говорят. След това посочи, че въпросните 2,5 млн. лева са "похарчени", тъй като фирма Дагиев и Ко. вече работи по част от тротоарите. Ние само трябва да узаконим разхода, възропта Каназирева. Тя бе репликирана от Димитър Цветков от ГЕРБ, който изтъкна, че е невъзможно да се работи по поръчка, която е договорена за следващата година.

Спас Гърневски на свой ред заяви, че го учудват хора, които са против ремонтите на тротоари, паважи и калдъръм. Цяло едно тепе е изчезнало, за да се осигури тази настилка, а поддръжката й е сложна задача. Затова се изискват повече средства. С тази дейност градът ни става все по-хубав, допълни бившият кмет.

Д-р Лилия Учкинова от НИЕ пък попита защо точката влиза в извънреден порядък. Други старейшини от опозицията също повдигнаха въпроса.

За да разясни стуацията, на трибуната застана кметът Иван Тотев. Този метод на работа не е нов, посочи градоначалникът. Проведена е обществена поръчка, но тя не посочва конкретни улици, каза още той. Вместо това има 900 позиции. Това ни дава възможност да действаме гъвкаво и да реагираме навреме. Отпускането на средствата по-рано помага на администрацията и не се налага да отговаряме на граждани и журналисти защо даден ремонт се бави, изтъкна Тотев. Кметът даде пример, че по такъв ред са минали решенията за построените вече детски гардини, а другия месец ще влезе и ново подобно решение. То ще е за заделяне на средства за надлеза на "Скобелева майка". Цената пък е висока, тъй като в нея са включени кабелни мрежи и подземна инфраструктура, поясни кметът.

Илко Илиев обаче не се отказа и наново зададе въпросите към градоначалника.

Ние не сме против метода на работа, а против липсата на информация, заяви той. Затова Тотев повторно излезе на трибуната. Част от обектите, които ще се ремонтират с тези 2,5 милиона лева са отсечката от подлеза на аптека Марица до Пешеходния мост, ул. "Антим I", "Гадстон", улици в Капана и Стария град, които по план стават изцяло пешеходни. По районите също има улици, които се нуждаят от ремонт. Конкретните места ще се уточняват в бъдеще, итзъкан още Тотев и посочи, че спешният порядък значи, че по-скоро може да се започне с ремонтите.

Но и това не задоволи опозицията.

Славчо Атанасов посочи, че няма как за 10 изречения да се отпуснат 2,5 милиона лева. Нужна е сериозна обосновка, това тук е несериозно, особено като се има предвид спада в цените на строителните материали. Тук говорим не за 60, а за близо 70 лева на квадрат. Ако милионите се отделят за отсечката преди Пешеходния мост, то тя ще стане като златната улица в Мачу Пикчу, иронизира Атанасов.

Георги Търновалийски допълни, че е нужна прозрачност, когато се касае за парите на данакоплатците. Трябва да се види коя е най-добрата цена, кои обекти са приоритет. Вашата практика не е добра, категоричен бе социалистът.

Слави Георгиев пък изтъкна, че се полагат твърде много усилия върху инфраструктурата и се пренебрегват други важни задачи на местната власт. Той изтъкна, че с парите се ремонтират само централни улици и то на много високи цени, което води до съмнения в разхищение и в още нещо.

Да се смея ли, да плача ли, отвърна кметът. Той отвърна на нападките като даде пример с ремонта на ул. "Никола Войновски" и на 24 отсечки в район "Южен".

Знаете ли къде са те? Вие явно живеете някъде другаде, не в Пловдив. Моля ви да спрете с глупостите, писна ми да слушам, ядоса се Тотев.

След това Ясен Михайлов от ГЕРБ предложи прекратяване на дебатите, прието с 28 срещу 13 гласа, четирима се въздържаха.

Слави Георгиев подхвърли, че знае къде са ремонтираните улици, но тези ремонти нямат голям ефект.

Явно вие сте станали един кабинетен кмет, който нищо не вижда. Работите само централните булеварди  и искате да изпукате парите, каза войводата. Това вбеси Гошо Къчков от ГЕРБ, който викна: Какво ще пукаме бе, това да не ти е…

В крайна сметка решението бе прието с 31 гласа "за", 14 - "против" и 3 - "въздържал се".