Стоян Мавродиев: Дянков и Трайков са служители, доведени за ръчичка от Прокопиев

Не бих казал, че имам лично отношение към Иво Прокопиев

Нямам лично отношение с никоя от хилядата компании, които ние като финансов регулатор контролираме.

Това каза Стоян Мавродиев, председател на Комисията за финансов надзор в предаването „Всяка неделя” по Нова телевизия. 

„От началото на моя мандат – 2010 година започна войната на г-н Прокопиев към мен, когато спряхме няколко негови сделки”, обясни той.

„Дянков и Трайков са служители, буквално доведени за ръчичка от Прокопиев. В България най-точно на определението за олигарх отговаря г-н Прокопиев. От самото начало той изкупува на безценица предприятия. Това е един човек, който има сериозни отношения с правораздавателната система. Нещата, които ние трябва да започнем да правим е всеки да започне да си върши работата, независимо от партията”, каза Мавродиев.

По думите му, Борисов никога не се е месил в работата на комисията и винаги е заявявал, че тя е независим регулатор.

„Аз бях един от най-големите критици на г-н Дянков и то по доста сериозни теми, например Сребърния фонд, схема която отново свързваше господата Дянков и Прокопиев. Аз бях човека, който месеци наред алармираше за това и слава Богу с подкрепата на БНБ успяхме да спрем това безумие. Никога не съм се притеаснявал да критикувам собствената си партия и министри от нея, както не се притеснявам да критикувам и сегашните министри от БСП и ДПС. Ние няма да абдикираме от това да си свършим работата”, обясни той.

На въпрос кой е новият Дянков на Прокопиев, Стоян Мавродиев отговори: „Надявам се да няма нов Дянков”.

По сделката с фонд „Доверие” няма постъпили документи при нас. В момента, в който ги получим дори да има 1% съмнение, тази сделка ще бъде прекратена”, каза още Мавродиев.