И Мавродиев против скок на ДДС

Новините

03-05-2010, 09:38

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

„Увеличаването на ДДС е крайна мярка срещу рухването на бюджета под тежестта на дефицита, заяви зам.-председателят на бюджетна комисия в парламента Стоян Мавродиев, цитиран от радио Дарик.

Депутатът се обяви против скока на данъка. Той предлага да се извършат други реформи, например съкращаване на администрацията с около 10 на сто от нея. Според Мавродиев единственият аргумент "за" вдигането на ДДС-то е, че е по-добре да се увеличават косвените, а не преките данъци.

„Ако трябва да избираме между две злини, например увеличение на преките данъци и на косвените, по-добре да изберем косвените, ако това наистина е последният спасителен пояс, за да не рухне бюджетът под тежестта на голям бюджетен дефицит. Ако трябва да избираме между такива злини, по-добре би било, разбира се, вдигане на ДДС.”, каза  депутатът.

Той обаче направи уточнението, че  това ще бъде преценено след анализ на двете хипотези и  вярва, че има много други възможности като реформи, например в пенсионната система, реформи в здравеопазването, реформи в публична администрация, съкращаване на излишни структури и на бюджетни разходи, които биха дали резултат, без да се налага увеличаването на  данъци.