Лидерът на "Златна зора", изправен пред съд по обвинение в престъпна група

Николаос Михалолиакос, както и още четирима депутати обвинени

Лидерът на крайнодясната неофашистка гръцка партия "Златна зора" Николаос Михалолиакос, както и още четирима депутати - говорителят на партията Илиас Касидиарис, Йоанис Лагос, Никос Михос и Илиас Панайотарос, са арестувани и обвинени за участие в престъпна група, съобщават световните медии.

Издирва се още един парламентарист, заместник-председателят на "Златна зора" - Христос Папас, става ясно от съобщение на гръцката прокуратура. Папас е обвинен в създаване на строгата йерархия и организиране на синхронизирани действия на членовете на бандата, която, маскирана като политическа организация, е насаждала ужас по улиците на Гърция.

Арестувани са още 15 души, включително 13 членове на "Златна зора" и двама полицаи, като полицията се позовава на "неопровержими доказателства от  прихванати телефонни разговори", съобщава "Гардиън". Арестите, 11 дни след убийството на ляв активист и популярен в Гърция рапър от предполагаем член на "Златна зора", което разбуни духовете в Гърция, показват, че гръцкото правителство се опитва да смаже партията, известна с яростната си антиимигрантска позиция, отбелязва Асошиейтед прес.

В събота вечерта задържаните са изправени пред съд, а според повдигнатото от прокуратурата обвинение, те са виновни в убийства, нападения, взривяване, изнудване и пране на пари. При арестите в домовете на задържаните са били намерени много незаконни оръжия, включително три от тях  - в дома на Михалолиакос, както и десетки хиляди евро.

"Златна зора" влезе за прърви път в парламента на изборите през юни м. г.  със 7 % електорална подкрепа и 18 депутати. Влизането й се обяснява с отчаянието, обхванало Гърция, като организацията е свързана с вълна от насилие, насочено най-вече срещу емигранти, хомосексуални, леви и др.

Арестите са извършени на фона на разкритията, че "Златна зора" е извършвала атаките с помощта на командоси в специалните сили и открито е заговорничела с полицията.

Според гръцкото законодателство участието в престъпна група е тежко престъпление, за което може да бъде търсена отговорност и без отнемане на депутатския имунитет. От друга страна обаче, дори и задържани под стража в очакване на процес, те запазват статута си на народни представители, коментират чуждите медии.