Не трябваше да допускаме Гърция в еврозоната, разлюти се Меркел

Това било грешка на бившия канцлер Герхард Шрьодер

Гърция не трябваше да бъде приемана в еврозоната. Това е грешка на бившия канцлер Герхард Шрьодер.

С това остро изявление настоящата канцлерка на Федералната република Ангела Меркел се опитва да убеди своите гласоподаватели, че няма да даде бонуси на проблемните икономики в езрозоната. До парламентарните избори в Германия остава по-малко от месец, пише британският "Телеграф".

Пред около 1000 свои привърженици в Рендсбург Меркел подчерта, че освен, че е приел Гърция в еврозоната, Шрьодер е отслабил действията на Пакта за стабилност. Тя твърди, че "тези неправилни решения" са довели до днешните проблеми.

Меркел иска да види и занапред силен валутен съюз. Но сега тази цел може да бъде постигната с помощта на реформи в страни, като Гърция. За нея единната еврозона е повече, отколкото обикновен валутен съюз. Нейната цялост трябва да се запази на всяка цена.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле призна, че Гърция се нуждае от трети пакет с финансова помощ. Тъй като Федералната република е е един от най-големите кредитори на Атина, германските избиратели са обезпокоени, че ще им се наложи за пореден път да плащат за спасяването на балканската страна. В Германия също така растат страховете, че политиците ще вземат решение за ново отписване на гръцките дългове.

Ангела Меркел се обяви против подобен сценарий.