Срещу 4000 лева ставаш бежанец в България?

Парите се прибирали от служителите, които правят интервю с бежанците

Срещу 4000 лева се става бежанец в България. Това е тарифата, която нелегалните имигранти плащат, за да получат статут на бежанци у нас, пише "Монитор", позовавайки се на информация от службите за сигурност. Парите били прибирани от служителите, които правят интервю с чуденците. След като получат заветния документ, емигрантът започвал да си урежда придвижването до Западна Европа. България в момента се оказва трамплин към западноевропейските страни. 

Да платят 4000 лв. за голяма част от имигрантите не било трудно. Сирийците разполагали с средства, когато пристигнат у нас. Някои носели по 25 хил. евро, според МВР. Службите за сигурност имали информация за тарифите, защото някои от чужденците, след като получели отказ, топяли служителите, че им искат пари. 

Обикновено чужденците, които не успявали да се разберат с интервюиращия, чакали с години за статут. Такъв е случаят с Джоан Ахмед и съпругата му Джевин, които дошли преди 3,5 години у нас с малкия си син и още се надяват да получат разрешение за легално пребиваване в България.

В същото време редица експерти по национална сигурност предупреждават, че редица алжирци, мароканци и граждани с други националности се представяли за сирийци с цел да получат също статут. "Те идват без документи казват ти едно име, но няма как да провериш дали тези хора не лъжат", обясниха служители от системата на МВР.

Заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки посочи, че повече от половината нелегални имигранти, преминаващи българската граница през Турция, не са бежанци от Сирия. Болшинството били от Чад, Кот д'Ивоар, Мали, Сиера Леоне и Алжир, чиито граждани по думите му България не е длъжна да издържа. Според Джамбазки, на всеки пострадал от война, търсещ спасение за себе си и семейството си, му се дължи хуманно човешко отношение и грижа. Приемането на имигранти, и то предимно в тежко социално и битово положение в погранични общини като Момчилград, би променило демографската картина и би се превърнало в проблем за в бъдеще. Според Джамбазки въпреки двустранните спогодби Турция отказвала да приема обратно нелегално преминалите границата с България.