ВМРО блокира границата с Турция заради бежанците

Региони

22-09-2013, 18:27

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

ВМРО блокира границата ни с Турция

Активисти и симпатизанти на ВМРО блокираха за час участък от границата ни с Турция при граничен пункт „Капитан Андреево".

Поводът за акцията е политиката на Турция за прехвърляне на нелегални емигранти на българска територия, обяви зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки, цитиран от Дарик. Джамбазки заяви, че всеки ден в страната ни нахлуват по 90 нелегални емигранти, а тя се охранява само от 45 гранични полицаи
Според ВМРО, голяма част от преминаващите незаконно границата ни, не са сирийски бежанци. По думите на Джамбазки повечето от тях са криминално проявени и вече образуват гръбнака на престъпността у нас. Зам.-председателят на организацията се зарече, че акциите на ВМРО ще продължат. 
След блокадата на автомагистрала „Марица" постепенно се образуваха опашка от тирове.
Още в петък Джамбазки заяви, че сирийските бежанци заслужават да бъдат подпомагани, но хората, които влизат тук, са от различни африкански държави.
„Ние не искаме хора с ниски социални и хигиенни навици да нахлуват в България и да създават престъпни структури. България трябва да постави пред ЕС въпроса за отговорността", заяви той и допълни, че който желае война, трябва да е готов да плати нейната цена. 

Правителството е започнало процедура за искане на финансова помощ от европейските институции, съобщи в Перник министърът на отбраната Ангел Найденов, цитиран от БТА. Първата посока на искането е по линия на Държавната агенция за бежанците за предоставяне на убежище, а втората - по отношение на фондовете, намиращи се под контрола на еврокомисаря Сесилия Малстрьом. 
В началото на октомври у нас ще пристигне група експерти, която ще се запознае със ситуацията и ще реши какви средства да бъдат предоставени на България, уточни Ангел Найденов. 
"Доближаваме критичния брой на бежанците - 5000 души, каза още министърът. По думите му втората критична граница от гледна точка на здравната ситуация е 7000-7500 души. В рамките на критичната зона между 5000 и 10 000 души е желателна намеса на ЕК не само по отношение на техническите, но и на финансовите параметри", смята министърът.