Шефката на асоциацията на онкоболните: Срам ме е, че съм българче

Проблемът с лекарството "Афинитор" най-тежкият от 2008-ма насам

Ситуацията с лекарство за раково болни "Афинитор", което бе отказано на 50 жени с рак на гърдата и напрактика ги обрича на смърт, е абсурдна и е срамна за българското общество.

Така коментира шефката на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания Евгения Адърска и допълни, че от 2008 г. насам толкова тежък проблем не е имало, съобщи Фокус.

От НЗОК посочиха 300 причини защо Надзорния съвет гласува "за" изваждането на лекарството от позитивния списък. За мен това е абсолютен срам като български гражданин, коментира Адърска. 

Тя припомни, че през 2008 г. от АПОЗ са направили и невъзможното списъкът с медикаменти, които касата покрива, да се отвори и в него да бъдат добавени всички препарати, които онкоболните могат да приемат. 

"Сигурна съм, че се е стигнало дотук, защото някой е оставил нещо за после", каза още Адърска.

Според Адърска става дума за серия от абсурди и неглижиране на проблема, в следствие на което сега пациенти с коварното заболяване трябва да плащат.

Според мен всеки трябва да си сведе очите, да си свърши работата и цялата дандания по медиите да спре, защото ме е срам, че съм българче. Разбирам, че НЗОК е в правото си. В края на четвъртото тримесечие на годината такова решение не могат да вземат, но е в правото си в този момент. Казусът стои при тях от месец март", каза още шефката на Асоциацията.

Управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова каза, че ще предложи на Надзорния съвет да преразгледа решението за медикамента и да се проведат срещи с представители на фирмата-вносител. По думите на д-р Тодорова, тя не може да вземе еднолично решение, но ще се търсят варианти.
"Надявам се Надзорният съвет да не откаже отново. Ако откаже, нека да има уважителни причини. Разбирам, че сега НЗОК е на топа на устата и тя трябва да реши този проблем. Когато има работа и Ви пука, ще намерите начин. Не персонализирам, но при нас например се работи по този начин".