Онкоболни умират, няма лекарства за тях

Ненавременното приемане на медикаменти още повече влошава състоянието на болните

Онкоболни умират в общинските диспансери, докато чакат за животоспасяващи лекарства.

Здравните заведения  не могат да закупят жизнено важните медикаменти, тъй като касата оряза с 20% бюджети тази година и заради по-ниските референтни стойности, на които дистрибуторите и фармацевтичните компании отказват да продават лекарства на болниците.

 

Надка Динкова е с карцином от 8 години. Често й се налага да постъпва за лечение в онкодиспансера в Пловдив. Първото, с което се сблъсква, е липсата на лекарства, съобщи Нова телевизия. Ненавременното приемане на лекарствата позволява раковите клетки да прорязват и други органи. Така състоянието на онкоболните се влошава, вместо да се подобрява.

 

"Другите два препарата, по които нямаме сключен договор, там проблемът са ниските референтни стойности, които пречат за провеждането на търг по Закона за обществените поръчки. Но когато нямаме възможност да проведем каквито и да е търгове, дори и пряко договаряне поради ниски референтни цени, обясняваме на пациента, че в момента няма как да им доставим този медикамент", обяснява д-р Калин Калинов, управител на Онкодиспансер - Пловдив.

 

Само онкодиспансерът в Пловдив обслужва над 50 хиляди пациенти от Южна България. И за да не страдат пациентите от липсата на лекарства, директорите са принудени пряко да се договарят с фирмите, което е на ръба на закона.