Зеленото лице на синия Реформаторски блок

Седемте партии, нямащи представителство в планинските региони, се обединиха в обща цел против втората кабинка на Банско

Реформаторският блок, обединяваш седем политически формации - България на гражданите, Зелените, ДСБ, Синьо единство, Свобода и достойнство, СДС и БЗНС, които дадоха заявка, че са новото дясно политическо пространство, готово да се противопостави на статуквото и монополите, намериха нова обща цел. Оказва се, че проектът за втори кабинков лифт на Банско е обединяващото звено на партиите в блока, които официално се обявиха срещу реализацията му. В деня, белязан от неосъществени дебати по първия вот на недоверие срещу правителството, заявилите готовност за избори седем партии разпространиха информация срещу проекта, станал известен като “втора кабинка в Банско”. Те декларират ангажимент за "демафиотизация на държавата и за изкореняване на всички уродливи взаимоотношения, произтичащи от навлизането на капитали с неясен произход в обществения сектор". Оказва се, че световно известният курорт, домакин на стартове от Световната купа по ски, излъчвани по световните телевизионни мрежи и рекламиращи природните красоти на България, е уродливо взаимоотношение.
Като организация, която обединява над десет общини в планинските райони в България, в това число Банско, Разлог и Добринище, „Природата за хората и регионите” се противопоставя на подобни плоски опити за политизиране на един проект, който осигурява и ще осигурява поминъка и развитието на населението в тези региони. Още повече когато нови политически формации опитват да обслужат интереса на един или повече свои членове. Ясно е, че със становището против втория кабинков лифт и обявяването на концесионния договор за нищожен, се цели популяризирането на тезите на ПП „Зелените”, част от Реформаторския блок. Това порежда съмнения, че и в бъдеще обединението от партии ще продъжи да удовлетворява единичните интереси и политики на членовете си, за които вече е дадена заявка, че ще набъбнат до десет партии. В същото време обаче е ясно, че тези партии нямат представителство в местната власт и местните парламенти в общините, чиито политики директно засягат с подобни становища. Самото присъствие на Политическа партия „Зелените” като част от заявилият се за „десен” Реформаторски блок е меко казано странно. В световен мащаб има над 90 държави, в които съществуват партии „Зелените”, които традиционно участват в леви коалиции и декларират леви политики. За разлика от световните практики обаче у нас ПП „Зелените” става част от формирование, на което се възлагат надежди за възраждане на дясното политическо пространство.
След тази официална позиция на Реформаторския блок съвсем правдиво обединението може да получи зелена корпоративна идентичност и визуализация, а не да се оцветява в синьо.
До този момент „Природата за хората и регионите” не е влизала в политичеса полемика, защото идеята на коалицията е да защитава интересите на развитието планинските региони у нас. След като подобни инициативи обаче се предприемат от политически формации с амбиции за мандати в местното и национално управление, то ние ще информираме общините, част от „Природата за хората и регионите”, и се ангажираме да им се противопоставим. 

27.09.2013
„Природата за хорта и регионите“