Министърът да извърши нова ОВОС за спорния лифт в Пирин

Региони

16-05-2013, 10:19

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Становище на НГС "Природата за хората и регионите"

Министърът на околната среда и водите да разпореди извършването на нова Оценка въздействието върху околната среда (ОВОС), за да се види дали подмяната на двата остарели влека с нов 4-седалков лифт има негативно въздействие върху флората и фауна на Пирин. Това поискаха от НГС "Природата за хората и регионите".


с Решение на Петчленен състав на Върховния Административен съд от 15 май бе отменено решение на министъра на околната среда за нов лифт в НП "Пирин". Доводът е, че има сериозно противоречие между площта по договора за концесия и устройствения план на защитената зона.

Предмет на съдебния спор е строителството на нов ски лифт в местността Платото в Национален парк Пирин и преценяване необходимостта от извършване на оценка на въздействие върху околната среда. Съдебният спор е по искане на Асоциацията на парковете в България, а ответници са Министърът на околната среда и водите и "Юлен" АД, гр. Банско.

Във връзка с Решението на ВАС от "Природата за хората и регионите" разпространиха следното съобщение:

С Решение на министерство на околната среда и водите 31/25.8.2010 г. се разрешава на концесионера на ски зона Банско Юлен АД да извърши подмяна на влек тип "паничка" дължина 1193 метра и влек тип "котва", с дължина 1202 м, с нов 4-седалков лиф, с дължина 1484 м. Това са стари съоръжения, от преди 30 години, които всички, които практикуват ски на Банско познават. С това Решение Министърът на околната среда и водите дава позволение за подмяна на лифтовете, на база Решение за преценка, че не е необходимо изработване  на нова Оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС).

Новият седалков лифт минава по-трасето на гореспоменатите два влека. Удължението на трасето с около 200 метра е извършено за удобство на скиорите и за да не свършва лифта по средата на стръмната част на пистата.

Мотивацията за решението на МОСВ произтича от факта, че през 2000 година вече е направена ОВОС на територията с двата влека. Т.е. оценката вече е факт,  макар че стъпките (бетонните основи, вкопани в земята) и стълбовете не съвпадат, не се нарушава Закона за защитените територии. Това е определено от факта, че стъпките и пилоните на лифта са по-малко на брой от тези на влековете. Последните много повече увреждат защитените клекови насаждания и тревната покривка, отколкото тези на 4-седалковия лифт, при който скиорите и сноубордистите нямат контакт с тревното покритие и насажденията.

Припомняме, че по този казус вече се произнесе и ЮНЕСКО след сигнал от неправителствени организации. По казуса на мисия в Банско бе директорът на Центъра за световно наследство Кишоре Рао. На база на изготвения от него доклад на сесията на ЮНЕСКО в Санкт Петербург, Русия през юли 2012 година бе взето решение,  че подменените съоръжения на Платото не увреждат Пирин като обект на световното природно наследство и нямат негативно въздействие върху стойността на Обекта.

Решението на ВАС от 15 май 2013 г., потвърждава тезата, че плановете за управление на природните и национални паркове са изключителни остарели, Закона за защитените територии е прекалено рестриктивен и не отчита желанието на местните хора, инвеститорите и на обществото за развитие на зимния и летен туризъм в българските планини и по тази причина трябва незабавно да на се усъвършенства и модернизира цялата нормативна база.

Апелираме министърът на околната среда и водите да разпореди изработването на нов ОВОС, за да се докаже дали извършената подмяна на двете остаряли съоръжения с ново, има негативно въздействие върху околната среда.