ГЕРБ сезира Европа за безпрецедентни репресии от страна на МВР

ГЕРБ изпрати писмо до европейските институции и партии, с което ги сезира за безпрецедентен случай на репресии от страна на органите на Министерството на вътрешните работи спрямо български граждани.

Документът е изпратен до ПАСЕ, еврокомисарите по правосъдие и по вътрешните работи, до генералния секретар на ЕК, до президентите на ЕНП, ПЕС и АЛДЕ, както и до председателите на групите на трите партии в Европарламента.

В писмото са изложени всички факти и обстоятелства около протестът на 4 септември 2013 г. пред Народното събрание и как мирно протестиращи граждани бяха подложени на полицейски тормоз с похвати на полицията от най-мрачните комунистически времена на репресивната Държавна сигурност. Единствената причина за това беше решението на гражданите да изразят чрез протест обществената си позиция срещу управлението на Тройна коалиция на партиите БСП, ДПС и Атака, пише в писмото на ГЕРБ до евроинституциите и партиите в Европарламента.

В писмото се посочва, че „на 3 септември 2013 г., рано сутринта, от град Бургас тръгват три автобуса с граждани в посока столицата, за да протестират мирно пред Народното събрание. Още на излизане от Бургас полицията оглежда автобусите и записва регистрационните им номера. По време на митинга пред парламента в София нито един човек от Бургаска област не е нарушавал обществения ред и не е създавал напрежение. Въпреки това, връщането им към Бургас е възпрепятствано с похвати, непознати за държавите-членки на ЕС. На входа на Бургас два от автобусите са спрени от полиция. Служители на МВР влизат в автобуса, събират личните карти на всички, записват личните им данни без никакви обяснения, проверяват багажа им и подлагат хората на разпити за маршрута и целта на пътуването. По време на действията си полицаите не са показали нито на пътниците, нито на шофьорите заповед за извършеното от тях“, сочат данните в писмото.

Същите полицейщина и репресия са приложени и към граждани от Благоевградска област, информират още в писмото ГЕРБ. „На връщане от протеста в София граждани от град Сандански и техният шофьор на автобус са разпитвани от полиция по телефона, къде ще пристигнат. След това са събрани личните им карти и са записани данните им. Аналогичен е и случаят с хора от Разлог. И техните автобусите са спирани, записвани са данните им и са разпитвани дали са участвали в протеста срещу правителството на Пл. Орешарски. Нито на шофьорите, нито на пътниците са показани заповеди за предприетите мерки от страна на МВР. Същият е и случаят с хора от Котел, чийто автобус също е спрян и са записвани данните им“, се посочва още в писмото си до европейските партии и институции.

Освен това ГЕРБ пише още, че в партията са получени сигнали от български граждани от цялата страна, че са били малтретирани и психологически от органите на МВР. „При връщането си от протестите, на гражданите са съставяни протоколи за предупреждение да не нарушават обществения ред по време на протестите; съставяни са им протоколи за личен обиск; призовавани са чрез писмени призовки на следващ ден да се явят за разпити или като свидетели в полицейските управления, без да са извършили каквото и да било нарушение или престъпление. Приложено ви изпращаме както копия от тези документи, издавани с цел психологически натиск и репресия срещу протестиращите граждани, така и снимки, показващи държанието и действията на полицаите, които са спирали автобусите след протестите“, се посочва още в писмото.

В писмото ГЕРБ определя тези случаи като грубо погазване на Конституцията и законите на Република България. „Тези действия от страна на органите на реда, отразяват полицейщина и репресии, и по този начин категорично нарушават Хартата на основните права на ЕС. ПГ на ПП ГЕРБ настоя министърът на вътрешните работи Цветелин Йовчев да се яви пред парламента и да даде обяснения кой и защо е разпоредил подобен полицейски тормоз над няколко стотин български граждани, които не са извършили никакви нарушения. Въпреки това нито министър Йовчев, нито някой от правителството даде обяснения за поведението и действията на полицията“, пише още в писмото.

Чрез писмото си ГЕРБ желае да научи дали европейските институции и партии намират за приемливо европейско правителство, подкрепяно и съществуващо благодарение на партии-членки на ПЕС и АЛДЕ да прилага такива мерки към обикновени граждани? Предотвратяването на по-нататъшно нарушаване на демократичните ценности и основните права и свободи на европейските граждани трябва да бъде приоритет за всяка европейска партия и институция, пише още в писмото на ГЕРБ, подписано лично от председателя на партията Бойко Борисов.