Над 20 удавници за седмица по Черноморието заради мъртво вълнение

Животът

22-08-2013, 10:00

Снимка:

news.bg

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Само за денонощие морето взе 3 жертви

Четирима се удавиха за денонощие

Опасният вятър през август и подценяване на ситуацията са основна причина за инцидентите

Над 20 души загинаха в морето само за седмица по Черноморието. Инцидентите по думите на шефът на водно-спасителната служба Николай Иванов са предимно заради силният вятър, причина за мъртвото вълнение и подценяването на ситуацията от страна на плуващите, както и липсата на умения.

"През този период от лятото морето е най-опасно, защото тогава се повяват тези мъртви вълнения, излиза и сулганът. Той е периодичен характер и спира за няколко дни, но вълнението ан морето в случая е далеч по-рисковано, особено когато хората не спазват правилата", обясни Иванов.

Мъртвото вълнение обаче не излиза по график, миналата година опасният период на морето, при който са загинали много летовници е бил в средата на месец юли. Най-спокойно и безопасно се оказва плуването през месеците юни и септември, когато вълните са малки, вятърът утихва и няма риск от подводни течения.

Въпреки това, охранителят на няколко плажни ивици по Черноморието е категоричен, че хората трябва да се научат да се съобразяват с флаговата сигнализацията и инструкциите на плажните гардове. "Вчера един турист се нахвърли да бие спасител, защото не му разрешаваха да влиза при опасно мъртво вълнение на дълбоко. Такива случаи са ежедневие на плажа", допълни още началникът на спасителната служба в Бургас.