Кои са най-опасните земетръсни зони в България

Не могат да се правят краткосрочни прогнози за земетресенията, категорични са сеизмолозите от Геофизичния институт на БАН.

 

Територията на България спада към земетръсно опасните зони на земята. По света най-силни и чести са в Тихоокеанския земетръсен пояс - 75-80%. Ние пък сме в центъра на Балканския полуостров, който е най-активният възел в Европа от Алпо-Хималайския земетръсен пояс. В него стават останалите 15-20% от трусовете по света. На Балканите обаче те са 2-3 пъти по-слаби и редки, отколкото в най-активните места в Тихоокеанския пояс - Япония, Алеутските острови и Камчатка. Затова районът, включително и страната ни, се числят към вторият ранг на опасните участъци на планетата.

1. Крупнишко-Кресненско земетръсно огнище – последно голямо земетресение 1904г. Прогнозиран магнитуд – 7-8 степен по Рихтер (X-XI по Медведев-Шпонхойер-Карник). Цикъл на повторяемост – неизвестен.

Това е огнището с най-висок енергиен потенциал в страната и един от най-високите в Европа.
Най-застрашени населени места – Кресна, Благоевград, Сандански, Петрич.

2. Шабленско земетръсно огнище – последно голямо земетресение 1901 г. Прогнозиран магнитуд – 7-7,5 степен (IX-X по МШК). Цикъл на повторяемост – неизвестен.
Най-застрашени населени места – Шабла, Добрич, Силистра, Балчик, Каварна, Варна.

3. Горнооряховско земетръсно огнище – последно голямо земетресение 1913 г.
Прогнозиран магнитуд – 7 степен. Цикъл на повторяемост – неизвестен.
Най-застрашени населени места – Горна Оряховица, Велико Търново.

4. Пловдивско-Чирпанско (Маришко) земетръсно огнище – последно голямо земетресение 1928 г. Прогнозиран магнитуд – 7 степен. Цикъл на повторяемост – неизвестен.
Най-застрашени населени места – Чирпан, Пловдив, Стара Загора.

 

Освен горепосочените най-рискови огнища страната, има и множество по-малки опасни, с възможен максимален магнитуд на трусове от 6,5 до 7 степен. Такива са Софийското, Провадийското и Ямболското огнище.