Фейсбук скочи срещу проф.Мавродиев заради прогнозирано земетресение!

Според проф.Мавродиев засега нищо конкретно не може да се каже без задълбочен анализ, но според статистиката сега територията на България е в район със засилена сеизмичност - това означава, че има вероятност за силно земетресение.

Във Фейсбук се появиха множество гневни публикации срещу прогнозата на физика проф. Страшимир Мавродиев от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към Българската академия на науките (БАН), която публикувахме вчера.
Физикът твърди, че на 22-23 август България ще бъде ударена от силно земетресение!

Проф.Мавродиев призова хората да си проверят къщите за сеизмоустойчивост, а публикацията бе тиражирана от десетки електронни медии.

Според проф.Мавродиев засега нищо конкретно не може да се каже без задълбочен анализ, но според статистиката сега територията на България е в район със засилена сеизмичност - това означава, че има вероятност за силно земетресение.

Фейсбук потребители коментират, че ако толкова лесно се прогнозират земетресения, нямаше да има толкова жертви във Фукушима, Япония. Други питат, защо този учен не се обади преди земетресението в Перник на 22 май 2012 г.

През 2009 г. Прокуратурата в Хасково се самосезира заради масовата психоза, която  предизвика астрологът Емил Лещански с твърдението си, че на Великден градът ще бъде разтърсен от разрушително земетресение.

Поради тази причина стотици притеснени хора предпочетоха да нощуват в колите си на 18 срещу 19 април.

 

България не е заплашена от унищожително земетресение! Така сеизмолозите от БАН контрираха прогнозата на колегата си проф. Страшимир Мавродиев от Ядрения институт.

"Колегата Мавродиев използва механизъм за ранно предупреждение за земетресения. Той се основава на циклите на Луната. До момента не е предсказал нито едно земетресение, включително и това в Перник от май миналата година", обясни доц. Емил Ботев от Института по геофизика.

След голямото земетресение в Япония през март 2011 г, предизвикало цунами, което разруши АЕЦ "Фукушима", проф. Рангел Гюров, ръководител катедра „Наука за земята и околната среда” в НБУ, обясни защо в зависимост от циклите на Луната може да се очаква голямо земетресение на всеки 18 години.

"В известен смисъл вече могат да се правят прогнози, и то за силни земетресения със сериозни последствия. Но под прогноза аз разбирам хората да бъдат предупредени, че тази година, този месец и около тези дати може да се очакват трусове в уязвими райони. Бедствието в Япония например стана в момент, когато Луната и Слънцето преминават от Южното полукълбо в Северното, т.е. по време на равноденствието. Луната привлича и оказва влияния върху магмата, която е флуид. На практика спътникът ни влияе най-силно именно по време на равноденствията, които са около март и септември. Орбитата на Луната около Земята се променя също циклично, това става на 18 г.,и един път в този цикъл е най-близко до нашата планета. С една дума, точно тази година влиянието й е най-силно върху планетата. То ще започне да намалява до 2,3 г., ще затихне след 9 години и след 18 години пак ще има цикъл на повишени земетресения на Земята." , казва през май 2011 г. пред "Монитор" проф. Гюров.

На въпрос защо тогава властите не се съобразяват с тези цикли, той отговаря: "За властите не зная, вероятно трябва науката да им го обясни по-ясно. Тук опираме до въпроса за различните хипотези и теории - едни ги признават, други не."

Според казаното от проф. Гюров пикът на влиянието на Луната върху планетата Земя е бил преди 2 години и е започнал период на затихване, през който едва ли може да се очаква апокалиптичен трус.

 

Как да се предпазим от земетресение?