"София диша" продължава с "Ветрове от цветове"

На фестивала ще присъства столичният кмет Йорданка Фандъкова

"Ветрове от цветове" е  третото събитие от мултижанровия фестивал "София диша". На него ще присъства столичният кмет Йорданка Фандъкова, съобщиха от Столична община.

Визуалните изкуства ще преобразят улица "Пиротска" между 16.00 и 22.00 часа. Артистите ще представят личните си проекти от сферата на изобразително изкуство, графика и анимация, дизайн, фотография, стрийт арт  инсталации.

За да се популяризира карането на велосипед , ще бъде поставен на фокус именно него. Ако се питате какво е общото между визуалните изкуства и велосипеда, заповядайте и ще видите уникалния дървен велосипед, творение на Георги Байлов. Ще можете да се докоснете на живо до уникалното возило и разберете как се съчетават творчески идеи, много ръчен труд и качествени материали, за да се получи функционален дизайнерски велосипед.

От Сдружение на младите психолози в България - "4-ти април" очаквайте интересна и интерактивна програма, която ще включва различни демонстративни игри с посетителите на фестивала, уъркшопи и презентация относно сетивата и начина, по който човешкият мозък обработва информацията. Всеки, който се интересува, ще получи съдействие и ще може да създаде своя кратка анимация.

Ще се организират също и прожекции, базар с авторски продукти и представяне на творческата платформа Компот Колектив. Продължава инициативата да бъде напълно преобразен любимият ни Москвич от "Рециклатор", който всяка поредна година намира нови форми и приложения. 

По време на фестивала Мариана и Виктор пък ще припомнят на хората, че не са им нужни хиляди пиксели, ако са решили да се забавляват с аналоговата фотография. Също така са подготвили и малко студио, в което хората ще се снимат с различни физиономии, подтикнати от различни миризми! Диа Николова от друга страна ще създаде пространство, наподобяващо студио за професионални фото-сесия, а всеки минувач, имащ желание да участва във фото-сесията, ще бъде визуално променен от професионалисти.

"Do the right mix" или "Придвижвай се разумно" е тригодишна информационна кампания за устойчива градска мобилност на Европейската комисия. Тази година кампанията ще си партнира с инициативите на "София диша", като разположи своите информационни точки в последните две недели от програмата на фестивала – "Ветрове от цветове" и "Песента на танца", запознавайки българите с екологичните и ефективни възможности за придвижване в града. Последното събитие от програмата на "София диша" 2013 предстои на 25 август, следващата неделя, когато на пешеходната част на бул. Витоша ще се проведе "Песента на танца". Фестивалът организира своите инициативи за четвърта година в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за "Европейска столица на културата 2019" и като част от Културния календар на Столична община.