"София диша" във вихъра на визуалните изкуства тази неделя

Гостите на фестивала ще могат да си направят и лична фото-сесия

Фестивалът "София диша" ще е във вихъра на визуалните изкуства. Тази неделя  от 16.00 и 22.00 часа на ул. "Пиротска" визуални артисти ще представят своите от сферата на изобразително изкуство, графика и анимация, дизайн, фотография, стрийт арт и инсталации.
Сред тематичните проекти се открояват този на Калина Христова "Make a Change/Vote – Гласувай за промяната". Да, става въпрос за избори, но визуални, съчетаващи комуникативен дизайн и илюстрация.
Анимационна магия пък е в  основата на проекта, с който Компот Колектив ще се представи на феста. Всеки желаещ ще получи тяхното съдействие и ще може да създаде своя кратка анимация.
И понеже София трябва да диша, а карането на велосипед е сред най-екологичните средства за придвижване, ще има и инициатива за неговото популяризиране. На 18 август гражданите ще могат да видят уникалното возило и да разберат, как се съчетават творчески идеи, много ръчен труд и качествени материали, за да се получи функционален дизайнерски велосипед.
От Сдружение на младите психолози в България - „4-ти април” пък ще пренесат софиянци и гости на столицата в света на сетивата. Младите учени ще проведат презентации, уъркшопи  и  различни демонстративни игри с посетителите на фестивала, за да разяснят начинът, по който мозъкът реагира на информацията, предавана от сетивата.
Гостите на  фестивала "София диша" ще преоткрият и красотата на традиционната фотография. Всеки минувач ще може да си направи фото-сесията в специално студио и да бъде визуално променен от професионалисти.
И понеже е важно да направиш правилния микс дори в придвижването. Европейската комисия ще проведе кампанията  за устойчива градска мобилност „Do the right mix” или „Придвижвай се разумно”.
Фестивалът "София диша" се провежда за четвърта поредна година в подкрепа на кандидатурата на града за Европейска столица на културата през 2019 г.