"София диша" започва утре, затварят ул. "Шишман"

София Лайф

03-08-2013, 17:20

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Фестивалът стартира с "Екоморфози"

София ще се преобрази на 4 август с традиционното затваряне на ул. "Шишман", където фестивалът "София диша" започва с еко-темата "Екоморфози", съобщиха организаторите.

От 16:00 до 22:00 часа, жителите и посетителите на град София могат да се докоснат до пъстротата на културата и изкуството, съчетани с представянето на екологичния и био начин на живот в градски условия, а организаторите са подготвили куп интересни и полезни инициативи по време на първия ден от фестивала, пише БГНЕС.

Екология, литература, визуални изкуства, музика и танци ще съживят столицата ни през месец август на фестивала "София диша", който вече е и част от културния календар на София. Фестивалът "София диша" използва градската среда максимално и по новаторски начин, защото всяко местенце, всяка улица носи свой собствен дух и енергия, които използваме и пресъздаваме, заяви Суни Данаджъ, изпълнителен директор на едноименната фондация.

В тематичната инициатива в първия ден на фестивала ще се включи кампанията на Европейската комисия "Екс-пушачите са неудържими", която ще мотивира младите да откажат цигарите или да продължат да не пушат. От Фондация "Българска Хранителна Банка" ще се проведе кампания за набиране на храни и средства, а посетителите ще могат да се присъединят като доброволци и симпатизанти в подкрепа на каузата на БХБ.

Доброволческият екип на Slow Food в България ще разположи свой кът, където ще представят вкусни и важни теми, свързани със съхраняване на биоразнообразието и кулинарните традиции и култура на българите. Същевременно, канят всеки желаещ да се включи в инициативата, като донесе домашно приготвена храна, която да споделите с гостите на "София диша". Екипът на Био игри е подготвил редица изненади за най-малките посетители на фестивала. В тяхната "Транспортна работилница" децата и родителите ще се запознаят със замърсителите на околната среда, идващи от транспортната система и заедно ще имат задачата да открият нови начини на транспорт. Екоморфозите на "София диша" няма да подминат артистичния дух. Радио-проектът на БНР "Европа за мен" ще се включи на фестивала, подкрепяйки кандидатурата на София за културна столица. Младите хора ще бъдат провокирани да опишат представата си за европейските граждански права чрез похватите на уличното визуално изкуство.

Програмата на фестивала е изключително интересна, ще се състои през целия месец август - всяка неделя. През първата неделя – 4 август, темата, както вече стана дума, ще е "Екоморфози", с отношение пряко към екологията, и ще бъде представено на ул. "Шишман". На следващата седмица ул. "Ангел Кънчев" ще бъде представител на Словото зове, където литературата ще е основната идея. "Ветрове от цветове" на улица "Пиротска" ще представя визуалните изкуства на 18 август, а през последната неделя на август - 25, бул. "Витоша" ще е мястото, на което в центъра ще са музиката и танците с тема "Песента на танца". През месец септември ще се пренесе в големите столични квартали, разположени в периферията на града, като Кварт Фест.

От 08:00 часа до 23:00 часа на 4.08.2013 г. (неделя) ще се забрани престоят, паркирането и влизането на пътни превозни средства, с изключение на автомобилите със специален режим и автомобилите, обслужващи събитието, по ул. "Цар Иван Шишман", между ул. "Граф Игнатиев" и ул. "Аксаков". Ще бъдат спрени за движение и следните перпендикулярни улици: ул. "Ген. Гурко" между бул. "Васил Левски" и ул. "6-ти септември"; ул. "Хаджи Димитър" между бул. "Васил Левски" и ул. "Цар Шишман"; ул. "Славянска" между ул. "6-ти септември" и ул. "Цар Шишман"; ул. "Иван Вазов" между бул. "Васил Левски" и ул. "Цар Шишман"; ул. "Юрий Венелин" между бул. "Васил Левски" и ул. "Цар Шишман"; ул. "Ген. Паренсов" между бул. "Васил Левски" и ул. "Цар Шишман".