ГЕРБ иска да развали почивката на депутатите, заподозря Миков

Той ще обяви в петък или в понеделник кога ще е извънредното заседание за ветото върху бюджета

В рамките на седемдневния срок ще взема решение за насрочване на извънредното заседание. Това каза  председателят на Народното събрание Михаил Миков пред БНР.
Той уточни, че срокът за определяне на датата на извънредното заседание по президентското вето върху актуализацията на бюджета "по някои мнения срокът изтича в петък, а според други – другия понеделник, започвайки да тече следващия ден след внасянето на искането. Има и становище, че е насрочено вече това заседание със същия дневен ред – 30 август."
Според Миков новото заседание няма да донесе нови аргументи по дискусията в бюджета. Той заподозря ГЕРБ, че просто искат да създават проблеми на колегите си народни представители, а не истински, съдържателно да разглеждат Закона за изменение и допълнение на държавния бюджет, защото те всъщност заедно с президента постигнаха целта си – спряха закона. Оттук насетне възниква въпросът дали те не злоупотребяват с право, каза Миков. ГЕРБ и президентът блокираха закона и искането за неговото ново разглеждане е твърде лицемерно, смята председателят на парламента.
Според Миков няма да има проблеми с депуттаския кворум. Според него народните представители не са в чужбина и ще могат да дойдат на заседанието.