ГЕРБ внася искане за извънредно заседание на НС

77 народни представители настояват отново да се обсъди актуализацията и наложеното вето на бюджета

77 народни представители от ГЕРБ внасят в парламента искане за свикване на извънредно заседание на Народното събрание. На него депутатите настояват да се обсъди актуализацията на държавния бюджет за 2013 г. и наложеното президентско вето, съобщиха от партията.

Искането на народните представители от ГЕРБ ще бъде внесено в деловодството на Народното събрание на 9 август от 9:30 часа. В мотивите си те посочват, че новото обсъждане на бюджета трябва да се състои в най-кратки срокове, а не в края на август.

"Основание за това ни дават изказвания на премиера Орешарски, че ще е налице "забавяне с неблагоприятни последици за страната“. В писмо до медиите Министерството на финансите също твърдеше, че забавяне на актуализирането на бюджета ще доведе до неизпълнение на редица мерки, предвидени от правителството. Министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов също заяви, че отлагането на влизането в сила на актуализацията ще доведе до невъзможност за изплащане на редица социални добавки към хората в неравностойно положение", се посочва още в мотивите.

Народните представители от ГЕРБ обявяват, че от една страна изпълнителната власт твърди, че без промените в бюджета са налице непреодолими препятствия за хората и бизнеса. От друга страна обаче парламентарното мнозинство, подкрепящо правителството, не бърза с актуализацията.

Парламентарната група на ГЕРБ остава на позицията си, че предложената актуализация е необоснована, непрозрачна и ненавременна. За да не бъде заблуждавано българското общество, ГЕРБ внася искане за незабавно свикване на извънредно заседание на Народното събрание с единствена точка в дневния ред – обсъждане на върнатата от президента актуализация на Бюджет 2013.