Броят на наетите е скочил с 3,4% през юни

Средната работна заплата за месеца пък е 789 лева

Броят на наетите се увеличава  с  3.4% през юни спрямо месец март, отчитат от Националния статистически институт (НСИ). Очаквано за лятото най-голям е ръстът в дейностите със сезонен характер - "Хотелиерство и ресторантьорство” - с 52.9%,   "Култура, спорт и развлечения” - с 13.6%, и "Селско, горско и рибно стопанство” - с 10.5%.
Спад на заетите има в областите "Образование" - с 2.0%, и "Административни и спомагателни дейности" - с 0.4%.
В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите "Преработваща промишленост” и "Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети” - съответно 21.3 и 16.7%, сочат още предварителните данни на НСИ.
През юни 2013 г. броят на заетите намалява с 0.6% спрямо същия период миналата година.
В края на юни 2013 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение са с  0.6% по-малко в сравнение със същия период на предходната година, като най-голямо намаление на наетите се наблюдава в икономическите дейности "Преработваща промишленост“ - с 15.6 хил., и „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети” - с 8.7 хиляди. В процентно изражение намалението е най-значително в областите "Други дейности“ - със 7.8%, и "Строителство” - с 4.9%.
От националната статистика отчитат още, че средната месечна работна заплата през  април 2013 г. е била 809 лв., през май - 799 лв., а през юни - 789 лева.
Най-високо средномесечно  възнаграждение през второто тримесечие на 2013 г. са пък са получили заетите в дейностите: "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” - 1 790 лева; следвани от тези в "Финансови и застрахователни дейности” - 1 526 лева. „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива”  държи третото място 1 524 лева средна месечна заплата.
Най-нископлатени са наетите в: "Административни и спомагателни дейности” - 534 лева;    "Хотелиерство и ресторантьорство" - 540 лева; както и тези в "Други дейности" - 592 лева.
През второто тримесечие на 2013 г.  средната  работна заплата нараства с 5.1% в обществения сектор и с 3.1% в частния, сочат данните Изследването е представително и се базира на стратифицирана случайна извадка от предприятия.