КНСБ: Само Албания е с по-ниска средна работна заплата от нас

Новините

21-04-2010, 11:44

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Цените растат, макар и плавно, животът поскъпва и това е трайна тенденция през тази година, съобщават от Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

Повишили са се  цените на топлоенергията, природния газ, питейната вода, общински такси, акцизните стоки и др.
Издръжката на живот през месец март достигна до 489 лв. на човек, което за 4–членно домакинство изисква то да разполага месечно с 1956 лв., за да посреща разходите си и да се храни съобразно калорийните норми.
Темпът на нарастване на издръжката на живот е с 1,7% спрямо месец декември 2009 г., а спрямо същия период на миналата година увеличението е с 2,1%.
Всичко това като цяло засилва тревожните очаквания на българските домакинства, защото се очаква поскъпване на изброените по-горе стоки и услуги.
Ситуацията се отчита на фона на последователно спадащото производство, намаляващото потребление и заетост и повишаване на безработицата. В същото време доходите се задържат, а работните заплати са силно повлияни от общата тенденция на „замразяване”.
През І-вото тримесечие на 2010 г. хранителните стоки средно са поскъпнали с 2,4% спрямо декември 2009г., а на годишна база - с 2,1%. След поредната промяна в акциза плавно поскъпнаха тютюневите изделия, пресните зеленчуци излязоха на пролетния пазар с високи ценови равнища.
Сравнителният анализ на европейско ниво показва, че равнището на инфлация в България през месец февруари при годишна база (1,7%) е над средното ниво за страните членки на ЕС-27 ( 1,4%) и над средното ниво на евро-зоната (0,9%).
Границата на бедност, базирана на потребителска кошница от 77 жизнено важни стоки и услуги за физическо оцеляване, достигна 186,15 лв. на 1 лице, което показва ръст с 1,5% спрямо предходното тримесечие, а на годишна база спад с 0,2%.
Средната заплата за страната през 2009 г. е 591 лв., което означава номинален ръст от 8.5% и реално покачване с 5.5 на сто.
Нарастването на средната заплата е благодарение преди всичко на последователно и трайно свиване на заетостта.
По равнище на средна работна заплата през 2009 г. България продължава да заема последно място не само в ЕС-27, но и на Балканите.
Номиналният размер от 302 евро е около 5 пъти по-нисък от този на Словения и 3,5 пъти по-нисък от този на Хърватия. Единствено Албания е с по-нисък от нашия размер на средна работна заплата (242 евро).
Все повече индикации се появяват за самоограничение на разходите на домакинствата и от разширяване обхвата на бедните. Тази ситуация много трудно може да бъде удържана в условията на задълбочаващ се спад и недостатъчно финансирани активни мерки на пазара на труда.
В този смисъл възможността за излизане на икономиката от рецесия може да се реализира с прилагането на адекватни мерки, насочени в подкрепа на доходите на домакинствата и стимулиране на вътрешното потребление.