Вигенин ще цензурира дипломатите в социалните мрежи

Един дипломат не може да си позволи да критикува президента или правителството, смята външният министър

Промени в професионалния кодекс на българските дипломати ще им препоръчват да са по-умерени в коментарите си в социалните мрежи. Новината бе разпространена от няколко медии в неделя. Ограниченията пък се отнасят до политическите пристрастия, които дипломатите изразяват във Facebook и Twitter.  

Запитан за нововъведението външният министър Кристиан Вигенин отговори в личния си профил в  една от социалните мрежи:

"На никого не се забранява Фейсбука. По закон обаче дипломатическата служба е деполитизирана и създаваме допълнителни гаранции, че законът ще се спазва...което така или иначе е факт за огромна част от дипломатите. Какво ще стане, ако всеки дипломат развее партийно знаме и започнат да говорят публично едни срещу президента, други срещу правителството?! В Кодекса има и ред други изисквания, които са в интерес на всеки един гражданин, когото тази администрация е призвана да обслужва. Който пише дописки, добре е да познава материята".

Един от активните потребители на социалните мрежи с дипломатически пост е Стефан Тафров, постоянния ни представител към ООН в Ню Йорк. На страницата си във Фейсбук той нееднократно е изразявал подкрепата си към протестите и е критикувал кабинета „Орешарски”.

В социалната мрежа Вигенин допълва, че идеята все още е проект, чието обсъждане започва от понеделник. „Гражданите трябва да знаят какво трябва да очакват и да изискват от своите дипломати”, казва той с обещание кодексът да бъде публикуван.

От МВнР  обявиха, че промяната ще бъде препоръчителна, а не задължителна и че неспазването й няма да води до последствия, съобщава bTV.