Станишев нямало да даде кабинета “Орешарски” за плячка на задкулисието

Националния събор на БСП протича при безпрецедентни мерки за сигурност

"Поехме ангажимент пред хората на изборите. Ангажимент за промяна и ние тази промяна ще я реализираме. Тези, които протестират казват: оставка, ние казваме: знаем, че е трудно и няма да дадем правителството на Орешарски да стане плячка на задкулисни политически и икономически интереси, и реваншизъм." Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев на 122-рия събор партията на Бузлуджа. Събитието протича при безпрецедентни мерки за сигурност. На него присъстват над 55 хиляди социалисти.

"Много години наред от 90-те досега в България са налице политически, икономически и медийни задкулисия и олигархия, които вечно чертаят своите сценарии, които за сметка на хората прокарват своите интереси. Това са същите, които създадоха проекта "Бойко Борисов", същите сега казват: имаме нови идеи и проекти, хората ги наричат Реформаторски блок",  продължи Станишев.
Червеният лидер се похвали, че столетницата е могла да мобилизира редиците си и да докара контрапротестиращи в София.

"След като 2000 агресивни протестиращи обсадиха парламента, държаха 120 души заложници, мятаха камъни, търсиха сблъсък с полицията и кръв, ми се обадиха десетки хора и казаха: стига сте търпели това безобразие. Искаме да пренесем Бузлуджа в София. Искаме да дойдем там на жълтите павета пред президентството, пред ГЕРБ, искаме да отидем пред тези, които злоупотребяват с протестите, които ги нахъсват. Искаме да кажем, че в България има и друга гледна точка, че те не са цяла България", каза той.

"Много беше съблазнително да направим това и ние да блокираме столицата. Но ние сме различни, ние не търсим агресия, конфронтация и сблъсък с никой наш сънародник", заяви Станишев.


"Винаги, когато сме в дни на изпитание, сме тук на тази поляна, за да се заредим с енергия, да почувстваме нашата сила, да отправим нашите посяна към всички българи. През 1997 г. в тежки времена за БСП, десетки хиляди дойдоха тук, през 2005 г. бяхме тук, когато пропадна нашият опит да сформираме правителство. Изглеждахме тогава победени, но се изправихме на крака. През 2009 г. претърпяхме унизително поражение. Някои мислеха, че с БСП е свършено, но пак се изправихме, защото тук всички заедно получаваме вярата, енергията, мъдростта на нашите предшественици, ценностните и духовните ориентири как да продължим напред и винаги в диалог. Намираме пътя, който е добър за страната", обяви Сергей Станишев.

"Това е свободата и демокрацията и това се върна, защото една партия БСП 4 години имаше силите и куража да се противопостави на авторитаризма, на олигархията на задкулисните сделки и да каже на българите - има и друг път", добави той.


Станишев заяви, че няма да се подадат на шантаж и рекет и уточни: "Но сме готови да разговаряме с всеки, който има идеи и е готов да работи за национални приоритети в няколко ключови сфери - икономика, демографска криза, бедността, доверие между институции и граждани, добро и прозрачно управление. Готови сме на разговор. Разговор значи не на ултиматуми, а да има чуваемост и от другата страна.

"Търсим днес от вас мандат да устоим на натиска", обърна се към събралите се социалисти Станишев. Да направим и невъзможното, за да реализираме промяна в интерес на хората. Г-н Орешарски, вършете си работата. Направете това, което е записано в плана ви за действие и във вашата програма. И ако го свършите, ще имате твърда, безрезервна, категорична и много мощна подкрепа от всички социалисти в България.

Самият Пламен Орешарски не присъства на Бузлужда. Той изпрати поздравително писмо до участниците на Националния събор на БСП. В нея премиерът благодари за подкрепата на онези български граждани, "които не са против всичко и всеки, а които са готови да впрегнат обществената енергия и имат идеи". "Вашата подкрепа ми дава сили да продължа работата, за която сте ми гласували доверие," подчертава Пламен Орешарски, като за пореден път декларира, че няма намерение да подава оставка.

"Не винаги е прав, който вика най-силно – същността на демокрацията е да отстояваш правото на всеки. Аз няма да бъда премиерът, който отнема права и свободи, готов съм на разговори с всички,” декларира  още Орешарски с препратка към продължаващите повече от 40 дни антиправителствени протести.

По думите му, свободата на словото е победа на настоящото управление, след четирите години на мандата на ГЕРБ, когато "не бе допускано мнение, различно от това на властта".