Машинистът убиец: Жертвите ще тежат на съвестта ми (ВИДЕО)

Шофьорът на смъртоносния влак е леко ранен и ще бъде разпитан от испанската полиция

Испанската полиция ще разпита машинистът на дерайлиралия влак, който уби най-малко 80 пътници.

Виновник за катастрофата е именно той, тъй като не се е съобразил с ограниченията по пътя. Скоростта на композицията е била 190 км/ч., докато в участъка, където е станал трагичният инцидент, разрешената е 80 км/ч. Шофьорът е леко ранен и ще бъде разпитан от полицията в болницата, където е откаран за наблюдение.

Франциско Хосе Гарсон Амо се хвалел, че превишава позволената скорост в социалните мрежи. През март миналата година той качил във Facebook снимка на скоростомера на влака, показващa 200 километра в час. Снимките са премахнати от социалната мрежа на следващия ден след железопътната катастрофа в град Сантяго де Компостела.

"Надявам се да не е имало жертви, защото биха тежали на съвестта ми", заявил машинистът от кабината си по време на радиовръзка с гарата, малко след катастрофата и преди да стане известен мащабът й. Преди дерайлирането на композицията той съобщил, че се движи със 190 км/ч. и ще увеличи скоростта на 200 км/ч., а докато навлизал в завоя, където е станал инцидентът, отново намалил на 190 км/ч.

В Испания е обявен тридневен национален траур. Правителствените служители потвърдиха, че жертвите са достигнали 80 души. Други 178 са били ранени, като 94 са в болница. 32 от ранените са в критично състояние, между които има и четири деца. Според обслужващата компания във влака са пътували 218 пътници и четирима служители, но правителството посочи, че в композицията е имало поне 250 души. Медиците съобщиха, че 13 от загиналите все още не са идентифицирани.

От държавната железопътна компания заявиха, че влакът е бил технически изправен и по-рано сутринта е преминат през проверка.