Утре парламентът ще заседава

Всички извънпарламентарни партии и ГЕРБ настояват за предсрочни избори

Народното събрание ще заседава в четвъртък, съобщи председателят на парламента Михаил Миков.

От своя страна ГЕРБ поиска оставката на председателя на парламента Михаил Миков, оставката на правителството на Пламен Орешарски и предсрочни парламентарни избори. Извънпарламентарните политически сили също се обявиха за предсрочни парламентарни избори.

БСП провежда заседание на Националния съвет на партията, което продължава вече близо два часа. На брифинг сутринта лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че избори сега биха възпроизвели статуквото. Членове на БСП обаче се обявиха за предсрочни избори.

В специално изявление за медиите президентът Росен Плевнелиев заяви: "С поведението си политическите сили и всички ние допринасяме за разрешаването или за задълбочаването на кризата в страната, а протестите са функция от нея. За съжаление дори и днес забелязвам по-скоро опити за прехвърляне на отговорността, за взаимни обвинения. Готов съм да съдействам на всяко усилие за извеждане на страната от тежката ситуация, в която се намираме".

Европейската комисия следи със загриженост събитията в България, заяви говорителят на ЕК Оливие Байи по време на обедния брифинг на институцията. Той посочи, че ЕК е следила протестите, които във вторник вечерта прераснаха в сблъсъци, но подчерта, че това е вътрешен въпрос, свързан с правото на българите да протестират. Байи призова всички страни, участващи в настоящите процеси в България, към сдържаност.